Datum objave: 22. Lipanj 2022

30. GODINA OD AKCIJE OSLOBAĐANJA MILJEVACA / Otkriven spomenik u obliku slova M na glagoljici, kao trajni spomen na osloboditelje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otkrivanjem spomenika hrvatskim braniteljima na Miljevcima je obilježena 30. obljetnica vojne akcije oslobodjenja tog područja,a nazočni su bili i ministri u vladi RH Tomo Medved i Ivan Malenica. Ta je akcija trajala od 21. do 22. lipnja,a u njoj je oslobođeno svih sedam miljevačkih sela.

Nakon svečane mise, otvoreno je i spomen obilježje, kao trajni podsjetnik na ratna zbivanja tog doba.

Želim izraziti zahvalu svima koji su svojom hrabrošću i odlučnošću doprinijeli briljantnoj izvedbi akcije oslobađanja miljevačkog platoa. Posebno je važno da ovo spomen obilježje bude opomena na činjenicu koliko skupo smo platili slobodu koju imamo. Jednako tako, važno je da bude putokaz mladima ako se pronađu u trenutku promišljanja ostati na ovom lijepom komadiću zemlje ili ga napustiti. Neka dođu pred ovaj spomenik i neka vide koliko je skupo plaćena sloboda, neka znaju da su prije njih živjeli junaci koji su ovdje položili svoje živote”, kazao je Tome Medved, koji se u obraćanju okupljenima, djelomično osvrnuo i na svoj ratni put.

 Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, istaknuo je kako je vojno oslobodilačka akcija "Miljevci", podigla moral hrvatskim vojnicima i narodu.

U akciji "Miljevci" sudjelovali su pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, policije i vojne policije. U svega 24 sata oslobođeno je 108 četvornih kilometara.

Ispred Udruge 142. brigade HV Drniš, predsjednik Udruge, pukovnik Dragan Radeljak naglasio je ulogu Miljevčana u Domovinskom ratu.

- Miljevčani, čestitam vam na vašem doprinosu u Domovinskom ratu ali i u obrani Miljevačkog platoa, koji govori o tome koliki ste bili domoljubi i kakvi ste bili borci. Ovih dana, s ponosom se prisjećamo naših preminulih suboraca, nikada se nemojmo umoriti misliti na njih i žrtvu koju su podnijeli”, israknuo je Radeljak.

Na tom skupu pažnju je privukao i čovjek koji je uzvanike dočekao na panoima napisanim porukama koje je namijeni, kako je napomenuo, i desnim i lijevim političarima.

 Photo:Hrvoje Jelavic/PIXSELL i Facebook

Iz kategorije: Vijesti