Datum objave: 20. Lipanj 2022

HOĆE LI ITKO REAGIRATI / Zviždačica u županijskoj upravi Zlatka Kundid, nakon što je bila proglašena neraspoređenom, dobila otkaz

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zlatka Kundid, magistrica pedagogije od danas više nije zaposlenica Šibensko – kninske županijske uprave u kojoj je provela 23 godine rada i stalno za svoj rad dobivala najviše ocijene. Ima pravo na otpreminu u visini svojih 6 mjesečnih plaća.

Birokratski hladno riješili su je se tako što je najprije u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, sport i nove tehnologije, nakon restrukturiranja županijske uprave proglašena neraspoređenom. Radno mjesto na kojem je radila je ukinuto „razbijeno” na dva radna mjesta, za pravnika i ekonomistu tako da ona s magisterijem pedagogije ne bi mogla biti u igri. Određen je rok od tri i pol mjeseca u kojem ju se moglo rasporediti na drugo radno mjesto, ali nije, što je bilo i očekivano nakon što je aktualni župan Marko Jelić prihvatio Rješenje Sanje Kumanović po kojem je Zlatka Kundid proglašena viškom i nakon što je odbio njezinu žalbu na to rješenje sve vrijeme dajući nimalo uvjerljivo objašnjenje – da se ne želi miješati u odluke svojih pročelnika iako svi u županijskoj upravi tvrde da je u većini i puno manjih stvari u Županiji njegova riječ uvijek zadnja. Zlatka je jedna do dvoje službenika u toj brojnoj županijskoj birokracija koja je ostala neraspoređena. Znajući za njezine kompetencije i iskustvo teško je povjerovati da se za nju nije moglo naći radno mjesto i da se je samo zbog toga otjerali na ulicu,  u situaciji kada se u uredu u kojem je radila i to upravo poslovi na kojima je radila sada obvaljaju dvostruko sporije nego za bivše vlasti. Ona je žrtva sukoba između župana Jelića i Stipe Petrine jer je na početku pomogla Petrini da dođe do nekih podataka i dokumenata vezanih za način na koji se iz županijskog proračuna financirala Zajednica sportova, ali ti dokumenti nisu niti bi trebali biti tajna.
Zlatka Kundid je o tome vrlo otvoreno progovorila i u nedavanoj emisiji „Županijski bagatin” koja se emitira na portalu Info Vodice, pokazavši da je ostala dosljedna unatoč nedaćama koje su je pogodile.

„Bilo je to vrijeme koronakrize u kojoj sportski klubovi nisu ništa radili. Bio je lock down pa djeca nisu trenirala, ali novac im je uplaćen kao da je sve normalno. Ugovori su bili nepotpuni, računa nije bilo. Stipe Petrina je to dobio na uvid i reagirao. Međutim, u međuvremenu su se ti dokumenti dopunjavali, prilagali su se naknadno računi što nije bilo u redu”, kazala je Zlatka Kundid. Njezin jedini krimen, koji je skupo platila, je to što je ukazala na te nepravilnosti i što je željela zaštiti javni novac. Zlatka je inače, prije nekoliko godina u županijskoj upravi prošla još jednu kalvariju nakon što je tadašnjeg pročelnika upravnog odjela za zdravstvo u kojem je radila optužila za mobbing. Spor je izgubila, ali joj je tadašnji župan Goran Pauk pomogao i rasporedio je u drug upravi odjel, u Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i nove tehnologije.

Na kraju, Zlatki je kao neraspoređenoj službenici u petak uručeno Rješenje o prestanak službe po sili zakona i od danas je na Zavodu za zapošljavanje.
Nitko, osim podžupanice Iris Ukić Kotarac i predsjednika Županijske skupštine Stipe Petrine od početka nije reagirao na nepravdu koja joj je nanesena,a li očito nisu mogli utjecati na krajnji ishod. Župan se oglušio i na zamolbu podžupanice Ukić Kotarac da se Zlatka Kundid premjesti u Ured župana i da bude organizacijska tajnica podžupanu i njoj jer sada nemaju nikog tko bi im pomogao u radu sa strankama. I to je dokaz da oni koji donose odluke nisu ni prstom mrdnuli da se ne dogodio to što se dogodilo – da službenica nakon 23 godine uzornog rada ode na ulicu.
Dok joj je trajao rok za raspoređivanje javljala na mnoge natječaje u Šibeniku od prodavačice do trafikantice, ali nije uspjela naći posao. Oni koji su se pobrinuli za to da pokažu kako je u županijskoj upravi nitko ne želi, svjesno ili nesvjesno, narušili su joj  reputaciju. Uz sve to ona nikog nije uvrijedila, ostala je dostojanstvena, ni s kim se ne želi obračunavati iako se sredina u kojoj je provela 23 godine od nje oprostila tako da u ožujku, od kada joj je počeo teči rok za raspoređivanje na drugo radno mjesto nije uspjela niti se razdužiti već ju je iz zgrade Županije izveo zaštitar.Oni koji nisu u njezinom slučaju pokazali niti minimum empatije, barem zato što je riječ o ženi koja je sama i brine o bolesnoj majci, nosit će ju na duši, rekli bismo na savjesti, ali pitanje je imaju li je.

Iz kategorije: Vijesti