Datum objave: 18. Lipanj 2022

UMJETNA INTELIGENCIJA & KORUPCIJA / HDZ-ova Vlada u borbu protiv rodjačkog i stranačkog zapošljavanja u Hrvatskoj zapošljava - robote.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Roboti odnosno umjetna inteligencija izabrani su kao učinkovito sredstvo za borbu protiv zapošljavanja preko veze i po stranačkom ključu u Hrvatskoj. Nositelj projekta zapošljavanja robota u borbi protiv zapošljavanja "preko veze" u državnu službu, ministar je pravosuđa Ivan Malenica, a najbolje se rješenje traži putem javnog natječaja "Izrada Metodologije ima cilj spriječiti da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta sudjelovali na testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima". Teži se prema potpunoj digitalizirao proces izbora kandidata za poslove u državnim službama, a kroz javnu nabavu već se traži centralizirani sustav selekcije i normativnog okvira za prijam u državnu službu.
HDZ-ova Vlada angažiranjem robota želi iskorijeniti praksu dojavljivanja pitanja kandidatima na državnom stručnom ispitu, zapošljavanje preko veze te „partijsko” pogodovanje odnonso zapošljavanje kandidata sa stranačkom članskom iskaznicom, a samim tim i sve ostale koruptivne radnje povezane sa zapošljavanjem u državnim službama koje su, na žalost u Hrvatskoj, postale opća praksa.
Vlada u nabavu umjetne inteligencije za iskorjenjivanje koruptivne prakse pri zapošljavanju po kojoj je na vrhu Europske unije, ulaže
10,9 milijuna kuna bez PDV-a.
U natječajnoj dokumentaciji navodi se da je cilj projekta uspostava objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, temeljenog na stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima, koji će osigurati zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata te time pridonijeti unapređenju učinkovitosti javne uprave i povećanju usmjerenosti javne uprave potrebama korisnika.

Iz kategorije: Vijesti