Datum objave: 28. Svibanj 2022

89 GODINA IM JE TEK / Desetak Šibenčanki i Šibenčana, maturanata šibenske gimnazije proslavilo danas 70 godina mature

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčanke i Šibenčani rođeni 1933. godine proslavili su danas 70 – godišnjicu mature, sve maturanti šibenske gimnazije. Među njima su i neki poznati Šibenčani poput bivšeg župana Paška  Bubala i Tomislava Zorića, poznatog sportskog djelatnika ili pak Alemka Livaković, supruga pokojnog Ive Livakovića i  Nike Gogala, suvlasnica poznate šibenske palače Gogala, izravni potomak čuvene obitelji Gogala.

 Kad smo maturirali 1952. bilo nas je dva razreda: 1a) i 1b). Prvi A je bio muški razred u ono doba, s 41 džakom, a b) je imao 39, s time da su u ženskom razredu bila 4 muškarca, prisjetio  se Tome Zorić.

Od 80 maturanata iz '52, čak ih je 24 živo! Na proslavi u Šibeniku okupilo ih se 14. Nije im bilo lako. Priča o školovanju - turbulentan je povijesni vremeplov.

- Počeo sam u Kraljevini Jugoslaviji - 1. razred. Onda je došla talijanska okupacija, 2 godine - 2. i 3. Onda je 4. bila NDH, i '44, kad je oslobođen Šibenik, onda sam se u prosincu mjesecu prijavio u Gimnaziju, kazao je za HTV Paško Bubalo.

Okupili su se na ručku u restorani Peškarija kao i prije pet godina, prisjećajući se svog djetinjstva i mladosti provedene u Šibeniku. U toj generaciji šibensku gimnaziju završilo je 80 učenika. S njima je do prije pet godina redovno maturu proslavljalo i poznati šibenski glumac Špiro Guberina koji je preminuo krajem 2020. godine.

Iz kategorije: Vijesti