Datum objave: 27. Svibanj 2022

SHE FORCE - ŽENSKO LICE ŽUPANIJSKOG PODUZETNIŠTVA / Rada Škugor, jedina nastavljačica 110 godina duge tradicije prodaje pozamanterije u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rijetko tko danas zna što je to pozamanterija, a prije nekoliko desetljeća bez nje nije bilo moguće zamisliti život. To je trgovina različitim potrepštinama za šivanje, pletenje, vezenje i slično što  danas baš i nije na cijeni. U Šibeniku je prva takva trgovina otvorena prije 110 godina, a danas samo jedna žena nastavlja tu tradiciju.

Rada Škugor koja vodi takvu trgovinu na prilazu šibenskoj tržnici i sigurno je jedna od najstarijih aktivnih šibenskih obrtnica odnosno poduzetnica općenito. Rada je na početku svog radnog vijeka bila trgovkinja, a potom i poslovođa u prehrani, ali se nakon propasti  Šibenke okrenula  poduzetništvu, a posebno, kaže uživa u prodaji pozamanterije.

Prvu trgovinu  pozamanterije u Šibeniku je otvorio Ante Frua i to u Kalelargi. On  nije bio samo poduzetnik nego i jedan od prvih šibenskih ekologa i humanitaraca.
Rada Škugor trenutno je jedina nasljednica te tradicije u Šibeniku. Čini se da kada ona zatvorio svoju trgovinu  u Šibeniku više nećete moći kupiti konac, iglu, vunu, šigurecu, puntinu, laštik i slične potrepštine.
Šivanje, prekrajanje, izrada goblena pa i krpanje čini se dijelom zaboravljene povijesti. Danas uglavnom kupujemo gotovu jeftinu robu, koju kada dotraje  samo odbacimo.

 

Rada ipak ima svoje vjerne kupce. Svjesna  je toga da je na njoj odgovorna zadaća, da je trenutno jedina koja održava tradiciju prodaje tih malih, naoko sitnih potrepština koje su nekada bile itekako bitne i tražene. Nije joj draga pomisao na to da će s njezinim odlaskom iz tog posla biti prekinuta 110 godina stara tradicija. Masovna proizvodnja, brza potrošnja i laka dostupnost svega što poželimo posljednjih je desetljeća 'ugušila' neke stare vještine poput šivanja, krojenja, pletenja, kukičanja, koje se sada opet vraćaju na velika vrata pa možda bude mjesta i za pozamanteriju.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti