Datum objave: 24. Svibanj 2022

KOMUNALNI NERED / Stanari povijesne jezgre žale se na motore i vlasnike kućnih ljubimaca, vlast apelira na svijest građana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stanari povijesne jezgre u Šibeniku žale se na komunalni nered koji vlada u tom prostoru, pogotovu na sve češće slučajeve vožnje mopedima po uličicama kao da su ceste za promet vozila. Najdrastičniji smo primjer zabilježili nedavno kada su slovenski turisti u Pekarskoj ulici parkirali svoje motore ispred apartmana. Stanari se žale i na vlasnike pasa koji šetaju s njima po staroj jezgri i ne očiste za njima izmet. U nekim uličicama, posebno sada kada su visoke temperature zraka osjeća se jak miris mokraće. Neki se obrušavaju na komunalne i prometne redare da su nezainteresirani i nedovoljno angažirani.
U šibenskoj gradskoj upravi kažu da su svjesni tih problema iako službeno nisu dobili niti jednu pritužbu.

“Hvala vam što problematizirate ovu temu, koja kontinuirano i Gradskoj upravi stvara problem,  s obzirom na ograničene ovlasti komunalnog redarstva.U evidenciji nemamo prijava  ovakvog tipa, no službe na terenu uočavaju navedene probleme i djeluju kad god je to moguće.Komunalno redarstvo može evidentirati prekršajnu prijavu za parkiranje motora na nedozvoljenoj površini pa tako i u staroj gradskoj jezgri, no kad su u pitanju stranci, na žalost,  ne možemo doći do podataka vlasnika motornog vozila”, odgovorili su nam na pitanje što poduzimaju prometni redari u vezi s nedopuštenom vožnjom parkiranjem u starom dijelu grada odnosno Kalelargom, Zagrebačkom ulicom I ostalim manjim uličicama u strogom središtu grada.

Puno više ovlasti nemaju ni kada je riječ o kućnim ljubimcima. Vlasnici kućnih ljubimaca dužni su počistiti izmet za svojim ljubimcem. Komunalno redarstvo može upozoriti vlasnike ako uoče da se ne pridržavaju komunalnog reda, no jasno je da se takva nekultura i ne odvija naočigled prolaznika. Ne mogu  zabraniti šetnju kućnih ljubimaca u povijensoj jezgri.
Zbog toga iz šibenske gradske uprave apeliraju na uljudno ponašanje i držanje reda vlasnika kućnih ljubimaca jer valjda svi želimo da je naš grad čist i lijep nama samima, a time i našim gostima.

Iz kategorije: Vijesti