Datum objave: 12. Svibanj 2022

POTPORA MIRELI ČAVAJDI / Odluka drugostupanjske komisije presedan u Hrvatskoj važan za sve žene

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je među osam gradova u Hrvatskoj u kojima će danas ,12. svibnja 2022. u 18 sati biti održana protestna akcija  "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!".  Organizirana je u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 

Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Podsjećamo, organizacije civilnog društva uputile su u petak, 6. svibnja 2022. godine Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

Odvjetnica Vanja Jurić izjavila je danas da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti. Odvjetnica je Hini rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.

Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija. “Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije”, kazala je odvjetnica. Dodala je da o pravnim strategijama, potencijalnim tužbama, koga će eventualno tužiti i zbog čega, još nisu razgovarali niti se u ovom trenutku time bave.

Smatra sa drugostupanjska odluka kojom je dopušten medicinski zahvat prekida trudnoće zbog malformacije ploda ne bi bila takva bez istupanja u medije. “Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti”, rekla je Jurić.

Odvjetnica kaže da su Čavajdi trebali nevjerojatna hrabrost i podrška

Naglasila je, međutim da je Mireli Čavajdi trebala nevjerojatna hrabrost, odvjetnica, drugostupanjska komisija, podrška svih medija u državi i civilnih organizacija te najava velikog prosvjeda da bi država odlučila primijeniti zakon koji je na snazi. Izrazila je nadu da bilo koja žena u budućnosti neće morati prolaziti torturu koju je prošla Čavajda kako bi ostvarila prava koja im pripadaju po zakonu, a prema kojem je prekid trudnoće nakon 10 tjedna dopušten samo u iznimnim situacijama, piše Telegram.hr.

 Na naslovnoj fotografiji: Vanja Jurić, odvjetnica

Iz kategorije: Vijesti