Datum objave: 29. Travanj 2022

ZAVRŠNICA FLORE DALMATICE / Danas i sutra još jedna zelena tura, čitanje Visijanijeve poezije,zelena subotnja špica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Festival prirode inspiriran Robertom Visianijem „Flora Dalmatica“ traje još samo danas i sutra u Šibeniku. Iza festivala stoji novoosnovana platforma „Robert Visiani“ koja je u spomen na velikog hrvatskog botaničara, rođenog Šibenčanina, okupila institucije i ustanove te članove organizacija civilnog društva.

„Flora Dalmatica danas donosi Zelenu turu za djecu i ozelenjavanje gradske površine u srcu Krešimirovog grada te predavanje profesora Boška Knežića sa Sveučilišta u Zadru koji otkriva Visianija u posve novom svjetlu, Visianija kao pjesnika.

Zadnji dan festivala prirode, u subotu, 30. travnja, donosi miris zemlje na gradski asfalt. Ispred kluba Azimut, a nedaleko katedrale svetog Jakova od 10.30 sati počinje Zelenarijum koji uključuje dvije besplatne radionice i sajam razmjene sjemenja i biljaka.

ZA POETSKO ZELENI ŠIBENIK

Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik za danas je pripremila dva događanja za učenike šestog razreda Osnovne škole Fausta Vrančića. „Posljednja ovotravanjska zelena tura namijenjena je djeci, ali i konkretnim djelima ozelenjavanja javnih površina. Budući da je Osnovna škola Fausta Vrančića tih uz Visianijev park i u samoj gradskoj jezgri te se nalazi nekadašnjem Visianijevom susjedstvu, svega ulicu- dvije od njegove rodne kuće, odlučili smo se upravo za suradnju s tom školom“, kazala je turistička vodičica, Zlatka Rodin iz platforme „Robert Visiani“.

Program je nazvan „Zazelenimo Robijev kvart“.

U 16.30 sati vodiči će ih povesti u interpretacijsku šetnju zelenim površinama povijesne jezgre grada gdje će doznati više o životu i djelu slavnog sugrađanina.

U 17.30 sati zajedno će ozeleniti zemljanu površinu ispred škole uz podršku komunalnog poduzeća Zeleni grad koje je doniralo potrebne sadnice. Sadit će se aromatično i ukrasno bilje.

Svi zainteresirani od 19 sati danas u Galeriji kluba Azimut mogu upoznati i romantičnu stranu slavnog botaničara kojeg povijest pamti kao oca moderne botanike u Italiji ili pokretača hortikulturalnih klubova.

Predavanje „O pjesnički uradcima Roberta de Visianija i njegovu prijateljstvu s Nikolom Tomasseom“ će održati doc. dr. sc. Boško Knežić sa Sveučilišta u Zadru. Predavanje je otvoreno za sve koji žele doznati više o Visainiju kao pjesniku jer će, među ostalim, biti i riječi o njegovih osam neobjavljenih pjesničkih uradaka, a dobit će se i eksluzivan uvid u Robijeve rukopise.

ZELENA SUBOTNJA ŠPICA

Sutra, u subotu, 30. travnja, zadnjeg dana festivala prirode „Flora Dalmatica“ ispred kluba Azimut kreće program za velike i male, ljubitelje zemljanih radova i biljaka kao i onih koji će to tek postati - Zelenarijum Od 10.30 sati kreće „Mala radionica organskog vrtlarenja“ u organizaciji planinarsko – ekološke udrue Stribor. Prijave nisu potrebne, dovoljno je doći i zavrnuti rukave jer će se raditi u zemlji i saznati sve o vrtlarenju na asfaltu.

Druga radionica počinje u 11.30 sati, također je namijenjena svim uzrastima, a riječ je o radionici izrade ručno šivanih lutkica koju vodi Tijana Mihailović.

U 11 sati počinje Sajam razmjene sjemenja i sadnica pod vodstvom Antonije Mihaljević iz udruge Permakultura Dalmacija. Dođite, donesite svoje sjemenje i bilje i razmjenite ih s istomišljenicima koji vas čekaju u subotu ispred Azimuta.

Sve je besplatno!

Iz kategorije: Vijesti