Datum objave: 21. Travanj 2022

PROJEKT PEPSEA / Nabavljena oprema za brzu intervenciju u slučaju zagađenja mora, na tri mjesta postavljeni detektori za uljno onečišćenje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U sklopu provedbe projekta PEPSEA, punog naziva  Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution ) u komunalnoj lučici Vrnaža u Šibeniku predstavljena je danas oprema za pomoć u prevenciji, detekciji, intervenciji, sanaciji i nadzoru u slučaju iznenadnog onečišćenja mora.

Nabavljeni su skimeri, agregati, razne vrste brana, miniwasheva i zaštitne opreme. Osim toga, kroz ovaj projekt tim žurnih službi, sastavljen od vatrogasaca, lučke kapetanije i Lučke uprave Šibensko-kninske županije, pohađao je posebnu edukaciju u Italiji, a jučer i danas provedena je edukacija za širi dio tima koji će djelovati na terenu u slučaju nezgode. Sva oprema bit će ustupljena Vatrogasnoj zajednici ŠKŽ i Lučkoj upravi ŠKŽ na daljnje korištenje.

Glavni cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije.

Jadransko more je zatvoreno, relativno malo i plitko more. Osim što se njime ponosimo, vrlo nam je važan turistički resurs. Upravo zbog toga dužni smo ga štititi od onečišćenja, pri čemu je pravovremena reakcija od iznimne važnosti, a zahvaljujući nabavljenoj opremi ona će nam biti olakšana. Ipak, nadam se da će nam ova oprema više koristiti za treninge i obuku, a što manje za iznenadne događaje“, kazao je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić te čestitao i zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Ukupna vrijednost projekta PEPSEA iznosi 2,9 milijuna eura, a aktivnosti i rezultate projekta prezentirala je službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr. sc. Sanja Slavica Matešić.

Signal za akciju, odnosno ideja za aplikaciju na ovaj projekt bio je podatak da u ljetnim mjesecima u kanalu sv. Ante imamo čak do 1.800 uplovljavanja i isplovljavanja brodova te sve veći broj kruzera koji dolaze u našu luku. S jedne strane raduje nas povećanje prihoda od nautičkog turizma u kojem je Šibensko-kninska županija predvodnik, ali sve to povećava i rizik od nesreće i moguće iznenadno onečišćenje mora. Područje Kanala je izabrano kao pilot područje za ovaj projekt, a važno je naglasiti kako je područje Kanala sv. Ante jedinstven estuarij rijeke Krke, zaštićen po više osnova i kao Značajni krajobraz i NATURA 2000 temeljem Zakona o zaštiti prirode, a odnedavno i kao UNESCO buffer zona tvrđave sv. Nikole. Sve to ukazuje da je i s aspekta zaštite ovom području potrebno pridati posebnu, dodatnu pozornost, jednako kao području akvatorija cijele Šibensko-kninske županije.“, kazala je dr. sc. Sanja Slavica Matešić, naglasivši kako je stanje okoliša u predmetnom području, bez obzira na brojne aktivnosti i pritiske, ocijenjeno vrlo dobrim, a naš zadatak je da upravo takvo i ostane za buduće generacije.

U okviru projekta PEPSEA Šibensko-kninska županija je u kolovozu 2020. godine sklopila ugovor u vrijednosti od 1.375.000,00 kn sa zajednicom ponuditelja Tehnologija, inovacije, poduzetništvo iz Zadra, Prehnit d.o.o. iz Zagreba i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba za usluge ispitivanja te izrade modela rizika i planova za slučajeve iznenadnih onečišćenja mora u zoni ušća rijeke Krke.

Također, u okviru projekta izrađena su tri modela rizika: od erozije, od požara, od plavljenja i nesreća uslijed kalvarije brodova te Plan iznenadnog onečišćenja mora.

Osim toga, izvršen je i monitoring stanja okoliša u zoni ušća rijeke Krke, a tijekom ljetne i zimske sezone 2020 i 2021. u kanalu Sv. Ante obavljena su mjerenja fizičko-kemijskih parametra višeparametarskom CTD sondom. Zasebno za svaku sezonu u uzorcima mora u laboratoriju su izmjerene koncentracije toksičnih metala, organske tvari, policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH-ovi), hranjivih soli, utvrđena je sanitarna kvaliteta mora te se stanje može okarakterizirati kao izvrsno i dobro.

U okviru projekta postavljeni su detektori za detekciju uljnog onečišćenja na tri lokacije: na mostu u Kninu, u Skradinu i na izlazu iz Kanala sv. Ante. Signal s detektora za detekciju uljnog onečišćenja prati se 24 sata dnevno u Županijskom centru 112 kako bismo imali pravovremenu informaciju o pojavi onečišćenja te kako bismo skratili vrijeme djelovanja žurnih službi i na taj način očuvali okoliš uslijed iznenadnog onečišćenja. Postavljena je i kamera za praćenje broja brodova na ulazu u Kanal na Jadriji.“, kazala je dr. sc. Sanja Slavica Matešić.

Svi prikupljeni podaci poslužili su kao smjernice za nabavku opreme koja je nužno potrebna za reagiranje na moru uslijed iznenadnog onečišćenja. Kao jedna od najvažnijih aktivnosti uslijedila je nabavka opreme u vrijednosti od 1.200.000 kn, dio koje je danas prezentiran.

Projekt PEPSEA sufinancira se putem Standard poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a ostali partneri iz Hrvatske su Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC te Splitsko-dalmatinska županija.

Projektni partneri iz Italije su Konzorcij za istraživanja iz Ferare, Regionalni park PO Delta Veneto, Gospodarska komora Bari te Agencija za zaštitu okoliša iz Venecije.

Iz kategorije: Vijesti