Datum objave: 20. Travanj 2022

SPORTSKA BAŠTINA / U "Partizanu" otvorena izložba zaslužnih šibenskih sportaša od onih starih do mladih sportskih nada

Stanko Ferić
Stanko Ferić
 Izložba fotografija zaslužnih šibenski sportaša koje će biti tstalno izložene, otvorena je danas u sportskoj dvorani Miminac, poznatijoj kao dvorana Partizan Šibenčanima poznata i kao 'Partizan', u organizaciji Javne ustanove športski objekti. Okupili su  se i vrhunski šibenski sportaši poput Perice Bukića, Danire Nakić  i Nikice Cukrova. Izloženo je šezdesetak fotografija brojnih sportaša, ekipinih i pojedinačnih  iz brojnih sportova od Dražena Petrovića, Perice Bukića, Danire Nakić, Nevena Spahije, Ivice Tucka,  Nives Radić ( koja bi s obzirom na njezine sportske uspjehe mogla biti i krupnija) do mladih uspješnih sportaša poput karatista Tome,  Antee i Mare Mileta.
Perica Bukić se iznenadio velikom izloženom fotografijom iz svojih mladih sportskih dana koju, kazao nam je, nije nikada vidio.
 
 
“Jako mi se sviđa društvo u kojem sam na ovoj izložbi našao. Naravno, šibenski sport ne staje na nama, dolaze mladi i veliko je zadovoljstvo da Šibenik otvara vrata novim naraštajima sportaša. Naravno da osjećam ponos što sam u eri Dražena Petrovića i Danire Nakić promicao i vaterpolo. Baš pod kapicom Solarisa osvojio sam zlato na Olimpijadu u Los Angelesu”, rekao nam je.
 
Autor izložbe je prof.  Zlatko Jurić koji je naglasio da je ona  prije svega namijenjena svim sportašicama i sportašima, u gradu za koji se zna reći da je najsportskiji grad na svitu, a drugi motiv mu je bio arhiviranje sportske građe, da se ne zaborave  ljudi koji su ostvarili te velike sportske rezultate  Treći aspekt ove izložbe je da ostavimo naslijeđe za budućnost i da to ostane kao nasljeđe za budućnost. 
"Izložba je posvećena svim sportašicama, sportašima, trenerima, sportskim sucima, radnicima u sportu i navijačima koji su svojim djelovanjem doprinijeli da grad Šibenik istinski možemo zvati gradom sporta. Želja mi je da ova izložba bude nadahnuće i za neke druge 'provokacije' koje bi šibenski sport učinila još značajnijim i boljim. Također, volio bih da se u ovom prostoru u budućnosti nađu baš svi, šibenske sportašice i sportaši sa svojim nagradama i zaslugama: medaljama, peharima, sportskom odjećom i obućom ili diplomama i priznanjima", dodao je Jurić
 
Na izložbi nisu navedeni autori fotografija jer, kako ističe Jurić, to nije bilo  moguće budući da se za dio fotografija autor niti ne zna. Neke fotografije izvukli su doslovno iz naftalina, iz potkrovlja Partizana na koje su svi zaboravili. 
 
Okupljene je pozdravio  i gradonačelnik  Šibenika Željko Burić.
 
“Zaljubljenici u sport sigurno su u isto vrijeme zaljubljenici i u svoj grad. Sport, zajedno s kulturom i povijesnim nasljeđem, koje mi u Šibeniku imamo, jako puno formira sredinu u kojoj živimo i o tome nema potrebe previše pričati. Šibenik se definitivno može ponositi svojim sportašima. Ova izložba budi sjećanja , ali i jača ambicije za budućnost”, kazao je.
Izložba će se u budućnosti nadopunjavati i novih fotografijama i drugim sportskim memorabilijama.
 
Na otvaranju su govorili Andrija Španja, ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti koja ove godine slavi 20 godina postojanja te Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika. 
„Ponosni smo što su u našim objektima treninge obavljali ili trenutačno obavljaju svjetski i europski prvaci te nositelji odličja s olimpijskih igara. U budućnosti ćemo,  kao i do sada,  ostati pouzdan partner svim našim sportašicama i sportašima te ćemo,  uz pomoć osnivača,  poboljšati i unaprijediti uvjete za bavljenje sportom, i to izgradnjom novih sadržaja kojima će rukovoditi naša ustanova“, naglasio je Španja.
 
Iz kategorije: Vijesti