Datum objave: 01. Travanj 2022

ŠTO SE DOGAĐA U HNK -u U ŠIBENIKU? Dugogodišnji zaposlenik Sergej Mioč, sinonim za dječje dramsko stvaralaštvo morao otići

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sergej Mioč, inspicijent HNK u Šibeniku, sinonim za dječje dramsko stvaralaštvo u Šibeniku i Udrugu “Virko”, kroz čije je ruke prošao nemali broj nadarene djece i mladih pa i aktualni ravnatelj te kazališne kuće Jakov Bilić, od jučer nije više zaposlenik Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku u kojem je profesionalno radio 13 godina, a stalno surađuje tridesetak godina! Jakov Bilić, ravnatelj šibenske kazališne kuće kaže da je to stvar njihovog “đentlmenskog dogovora” i smatra da javnost nema pravo propitivati što se dogodilo. Kao argument da je sve stvar dogovora navodi da su se rastali u dobroj volji i da će Mioč najesen u HNK u Šibeniku režirati drugi dio svoje uspješne predstave “Grudica”

Svi koji Sergeja, poznatijeg kao Serđu znaju i koji prate njegov rad ne vjeruju u tu Bilićevu tezu o navodnom đentlenskom dogovor koji zapravo u kontekstu priče nema nikakvo realno značenje.
Naši pouzdani izvori kažu da je Bilić jednostavno odlučio Mioču dati otkaz i da je pribjegao svojevrsnoj ucjeni - optužio ga je da je u sukobu interesa jer selektira predstave za dva lokalna kazališna festivala – murterski i skradinski te da režira predstave u Udruzi “Virko” čime, navodno, konkurira kazališnoj kući u kojoj radi. Navodno mu je zaprijetio da će mu dati izvanredni otkaz i da nema tog suda koji će ga vratiti na posao ili da pristane na sporazumni raskid radnog odnosa. Mioč se, kako nam je potvrdio, odlučio na sporazumi raskid iako to očito nije bila njegova želja.
“Ako ravnatelj Bilić spominje džentlmenski dogovor onda mogu reći samo da sam se ja ponio kao džentlmen jer nisam želio tjerati “mak na konac” i stvarati aferu koja bi naudila kazališnoj kući u kojoj sam do sada radio. Pristao sam na sporazumni raskid radnog odnosa jer sam shvatio da tu više nemam što tražiti, a je li Bilić postupio kao džentlmen to morao procijeniti on sam i oni koji su upoznati s okolnostima. Mogu samo reći da imam previše ponuda i previše posla da bih se bavio Jakovom Bilićem, a o tome jesam li bio u sukobu interesa prosudit će neki drugi”, kazao nam je Mioč. Nije potvrdio da će za HNK u Šibeniku režirati nastavak svoje uspješnice , predstave “Grudica” koja je izvedena čak 33 puta.

“O tome smo Bilić i ja razgovarali dok sam još bio zaposlenik HNK u Šibeniku. Sada ću, kada za to dođe vrijeme odlučiti hoću li nastaviti tu suradnju, ali uvjeti će sada, kada više nisam zaposlenik HNK u Šibeniku biti sasvim drukčiji”, ističe Serđo Mioč koji je to se dalo naslutiti jako razočaran potezom Jakova Bilića što ne čudi s obzirom na njihov prijašnji odnos.
Gledajući i s ljudske, moralne strane, teško je povjerovati da se Bilić odriče čovjeka, umjetnika koji ga je, kako mnogi kažu, stvorio kao glumca. Bilić je počeo glumiti upravo u “Virku”, a Serđo i njegov otac, redatelj, pisac i prevoditelj Pero Mioč, također nekadašnji zaposlenik HNK u Šibeniku, pripremali su ga za studij glume.
Kada smo Biliću u telefonskom razgovoru to spomenuli reagirao je vrlo burno kazavši: “E baš sam takav odgovor čekao. Javnost mora znati da Jakov Bilić nikoga nije protjerao niti tjera iz šibenskog kazališta”.

Stvarnost ga ipak demantira. Poznato je da je na početku svog prvog mandata napravio sve da ukine cijenjeni festival klasične glazbe Musicu Appasionatu  i difamira u javnost njegovu kreatoricu i bivšu ravnateljicu HNK u Šibeniku Neru Gojanović. Pitanje je da li bi ona, da nije na porodiljskom dopustu još uopće bila zaposlenica te kazalične kuće. Izvori iz šibenskog kazališta tvrde da bivšu ravnateljicu Maju Trlaju ignorira i da joj ne povjerava nikakve radne zadatke. Činjenica je da je Jagodu Sablić, višu savjetnicu u MDF -u lani poslao u mirovinu usred trajanja prošlogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala za koji joj je osobno dodijelio određene zadaće kao i da je ona dobila spor protiv HNK u Šibeniku za mobbing jer joj nije bilo dopušteno da obavlja poslove koji su bile u opisu njezinog radnog mjesta. Jakov Bilić je odbio produžiti Ugovor o radu šibenskom glumcu Šimi Bubici bez obrazloženja u javnosti. Poznato je da su stariji kadrovi u toj kazališnoj kući pod stalnim pritiskom i da dobivaju opomene pred otkaz. Neki su uz neprovjerene, nedokazane optužbe premješteni na drugo radno mjesto. Podružnica sindikata radnika u kulturi odavno nema legitimitet za djelovanje. S druge strane, u nekim djelatnostima koje nisu ključne za tu kazališnu kuću, poput marketinga i financija ravnatelj gomila nove zaposlenike zbog čega su ga neki oporbeni vijećnici prozvali na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, ali pokazalo se da on uživa puno povjerenje gradonačelnika Šibenika Željka Burića.

Sergej Mioč je član Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog centra udruga hrvatskih profesionalnih kazališta za djecu i mlade, osnivač dječjeg lutkarskog studija Lutkoslovnica Dramske scene Virko iz Šibenika kao i član Hrvatskog centra UNion Internationale de ta MArionnette. Autor je brojnih radio-komedija i izvođenih dramskih djela. U HNK Šibenik bio je inspicijent i taj posao ne spada u umjetničku djelatnost tako da je teško obranjiva teza da je bio u sukobu interesa u odnosu na ono što je radio u slobodno vrijeme. Po produkciji broja predstava bio znatno iznad HNK u Šibeniku pa je ravnatelju možda to zasmetalo.

A navodni sukob interesa u HNK u Šibeniku posebna je priča jer poznato je da članovi umjetničkog ansambla te kazališne kuće snimaju reklame, filmove, rade za druge kazališne kuće a to radi i sam ravnatelj. U vrijeme koronavirusa, dok nije dolazio na posao sudjelovao je u snimanju serije “Kumovi” koja se upravo prikazuje an HTV-u. I ne samo to , kao ravnatelj uvažene hrvatske kazališne kuće, u Šibeniku i šibenskoj okolici u predblagdansko vrijeme obilazi djecu kao Sveti Nikola Djed Božićnjak, što, priznat ćete, ako već nije sukob interes, nimalo ne priliči toj funkciji.

Iz kategorije: Vijesti