Datum objave: 27. Ožujak 2022

POMICANJE SATA / Za ljetno računanje vremena krivi su predsjednik SAD-a Franklin i nestašica ugljena u Prvom svjetskom ratu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ponovno prešli na ljetno računanje vremena. Noćas u 2 sata pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa se kao 3, priopćio je Državni zavod za mjeriteljstvo. U Državnom zavodu ističu da se sat, koji se 30. listopada zbog pomicanja za jedan sat unatrag pojavljuje dva puta između 2 i 3 sata, prvi put označava kao sat 2A, a drugi put kao sat 2B. Stižu i promjene za vozače. Od nedjelje većina vozila danju ne treba imati upaljena svjetla. No, to ne vrijedi za motocikle i mopede.
Ljetno računanje vremena pomicanjem sata prvi je spomenuo američki političar i predsjednikBenjamin Franklin1784. godine. On je smatrao da se na taj način može bolje iskoristiti sunčano ljetno razdoblje. No bila je to ideja koju još nije bilo moguće primijeniti jer u svijetu nije postojao jedinstveni standard vremena. Tek 1840. godine standardna vremena usvojile su britanske željeznice. Slijedile su ih američke željeznice. Nakon toga riješen je problem vremenskih zona, a tada je postala aktualna ideja Franklinova ideja ljetnog računanja vremena pa je 1909. britanski graditelj William Willet pozvao britanske zakonodavce da pomaknu satove jer je izračunao da će Britanija od toga imati gospodarsku i financijsku korist, ali je njegov prijedlog odbijen. No, s početkom Prvog svjetskog rata koji je izazvao goleme gospodarske poremećaje i izazvao krizu, ideja ljetnog računanja vremena dobila je veliki značaj jer se uočilo da takav način računanja vremena može bitno smanjiti troškove energije. Do uvođenja ljetnog računanja vremena nije došlo odmah nego tek kada se rat rasplamsao i kada je 1916. godine došlo do globalne nestašice ugljena i drugih energenata. Prva zemlja koja je 1916. godine uvela ljetno računanje vremena bila je Njemačka, a vidjevši pozitivne učinke te mjere, ljetno račlunanje vremena pomicanjem sata uvele su Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija, Australija i Austro-Ugarska, dakle sve zaraćene strane.

Danas, u Europskoj uniji ljetno vrijeme počinje i završava u 1:00 po univerzalnom vremenu (srednje vrijeme po Greenwichu). Počinje posljednje nedjelje u ožujku i završava posljednje nedjelje u listopadu. U EU se sve vremenske zone mijenjaju u istom trenutku.

Iz kategorije: Vijesti