Datum objave: 24. Ožujak 2022

PROJEKT KAIROS / Zainteresirali građane za inovativna rješenja u povijesnoj jezgru,sutra još jedan Open day

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pri kraju je projekt Projekt 'Kairos” koji Grad Šibenik provodi  kao partner na EU projektu „Naslijeđe kao urbana regeneracija',a posebno se fokusira na pronalaženju inovativnih rješenja za obnovu i oporavak povijesnih područja s vrijednom kulturnom i prirodnom baštinom, u ovom slučaju povijesne jezgre Grada Šibenika. Predstavnici Upravnog podjela za gospodarstvo i EU fondove  danas su ga još jednom predstavili građanima,a najavili su i posljednji Dan otvorenih vrata koji će se održati sutra, u petak, 25. ožujka i u subotu 26. ožujka za sve uzraste građana. 

Zanimljivo je da su građani pokazali veliki interes za taj projekt i inovativna rješenja u staroj gradskoj jezgri pa je odaziv na anketu u kojoj su tražili njihova mišljenja i prijedloge bio tri puta veći nego u slučaju nekih drugih projekata koje provodi taj ured 
 
- Grad Šibenik zajedno sa šest europskih partnera sudjeluje na projektu 'Kairos' koji se financira iz URBACT III programa i Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je izrada integriranog akcijskog plana u svrhu poboljšanja degradiranih povijesnih područja korištenjem vrijedne kulturne i turističke vrijednosti našega grada, u ovom slučaju stare gradske jezgre” – istaknula je viša stručna suradnica za razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Ines Sarić.
Projekt su započeli 2020. godine, a konačni nacrt bit će  predstavljen 26. travnja u španjolskoj Muli.
U sklopu tog projekta provodili su niz akcija s građanima različitih uzrasta od foto izložbi do susreta s umirovljenicima koji su pričali svoje priče o tome kako se nekad živjelo i što su oni su svojoj mladosti radili u povijesnoj jezgri Šibenika.  Unijeli su i nove sadržaje na neke  lokacije poput zelene tržnice i umjetničkih sadržaja na Maloj loži. 
 
Cilj  otvorenih dana je osvijestiti građane i potaknuti komunikaciju, kako bi ih lakše uključili u projekt, te predstaviti kvalitetne načine iskorištavanja otvorenih prostora koji su dio kulturnog nasljeđa stare gradske jezgre. Kao jedan od primjera iskorištavanja spomenutih lokacija u sklopu Open Day događanja, organizirali su izvedba dječje predstave „Grudica“  te dvije tematske kulturne rute.
 
U petak, 25. ožujka, organizirana je kulturna ruta “Dolac”, odnosno tematska tura razgleda jednog od najstarijih dijelova grada Šibenika – Šibenskog Doca. Zainteresirani građani će se upoznati s čudotvornim dolačkim propećem, vidjet će Gandaj, Podstinje, Križnicu i Dvojne Bedme. Okupljanje je predviđeno ispred katedrale sv. Jakova s početkom u 17:00 sati.
 
Druga kulturna ruta, pod nazivom “Šibenik - nekad i sad” predviđena je za subotu, 26. ožuka. Kulturna ruta “Šibenik – nekad i sad” naglasak stavlja na društveni i kulturni razvoj grada Šibenika kroz vrijeme. Gosti će šetnjom kroz grad imati priliku saznati nešto više o tome kakav je bio društveni i kulturni život grada nekada, kako je disala stara gradska jezgra te koje su Šibenčani unijeli promjene u stil i način života. Okupljanje je predviđeno na adresi Obala Hrvatske mornarice 1, poznatije kao “Mulo Krke” s početkom u 11:00 sati.
 
Zainteresirani građani za obilazak grada mogu se prijaviti putem web stranice Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik, a prijavnice su dostupne putem poveznica  u nastavku:
 
Kulturna ruta “Dolac” – 25.03.2022. (petak) u 17:00 sati – 
Kulturna ruta “Šibenik nekad i sad” – 26.03.2022. (subota) u 11:00 sati  -
Iz kategorije: Vijesti