Datum objave: 24. Ožujak 2022

JA TAKO MISLIM/ Jučerašnja prekinuta sjednica Županijske skupštine nije bila dramska predstava nego tragedija za građane

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Većina vijećnika Županijske skupštine jučerašnju su, prekinutu sjednicu održanu u Drnišu, doživjeli  kao  dramsku predstavu koju je režirao predsjednik skupštine Stipe Petrina, ali istodobno ne vide da  su i njihove stranke ili grupacije jedan od režisera, kako je to pravilno upozorio SDP -a koji, s druge strane, glumi svojevrsnu nesvrstanost. To što se u županijskoj vlasti događa zaista  jest drama i to tragična za građane Županije koji bi im trebali biti na prvom mjestu.  Poznato je da svi, osim vijećnika iz grupe župana Jelića, smatraju da Župan ne radi dobro svoj posao, da ne provodi promjene  zbog kojih je izabran, da takozvana programska koalicija nema smisla jer on sa svojim partnerima, s kojima je zajedno došao na  vlast ne surađuje niti ih uvažava. HDZ također  smatra, što su i priznali, da je vrijeme za nove izbore. Jučer su ih svi koji su nezadovoljni imali priliku isprovocirati, ali su to izbjegli, sigurno ne općem interesu, i to se na kraju razotkrilo. Većinu nije zanimalo i to da su došli odlučivati i o puno važnijim odlukama za građene i funkcioniranje Županije od njihovih međusobnih odnosa i da im je to "posao" za koji ih plaćamo.

 
Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine, oko toga se nije teško složiti, pretjerao je na Aktualnom satu pretvorivši ga u svoj obračun s onima koji sumnjaju u zakonitost izdavanja dozvola za gradnju zgrada na njegovom imanju iznad Primoštena. Ako se, kako je potvrdio župan Marko Jelić, vodi istraga onda treba sačekati njezin ishod, a ne koristiti skupštinu govornicu za istjerivanje pravde jer u ovoj Županiji ima puno važnijih tema i problema od toga koliko god Petrina želio dokazati da je sve rađeno po zakonu odnosno važećim prostornim planovima, a da je afera smišljena da bi ga se diskreditiralo. 
No vratimo se glavnoj temi koja se očekivala na jučerašnjoj  sjednici,a to je prijedlog Zaključka da se provede postupak opoziva župana Jelića. Zbog njega je u Drniš došao  predsjednik Županijskog odbora  HDZ -a Željko Burić. Istina i  prije je na sjednicama bio bivši predsjednik Nediljko Dujić, ali nikada u tom svojstvu već kao predsjednik Županijske skupštine. Burićeva prisutnost istodobno je i poruka. Teško je povjerovati  da je, uz sve svoje obveze gradonačelnika Grada Šibenika, došao promatrati sjednicu Županijske skupštine kao što je teško povjerovati da je odluka vijećnika HDZ -a da nakon Aktualnog sata napuste sjednicu bila donesena ad hoc, samo zbog Petrininovog inzistiranja an  svom slučaju. I prije je Petrina često znao provocirati svojim isključivim  istupima  pa nisu tako reagirali. 
 
 
Drugi  akter igrokaza  je grupa vijećnika  Marka Jelića koja je odbila biti na Aktualcu i prvoj točki dnevnog reda i to su priopćili uoči početka sjednice Županijske skupštine.
“Stipe Petrina i Iris Ukić Kotarac će vjerujemo na današnjoj sjednici doživjeti sramotan politički poraz i pokazati svoje pravo lice”, najavili su, istodobno ne želeći u tome sudjelovati. Riječ je o jednoj točki dnevnog reda koju predsjednik Županijske skupštine ima pravo predložiti, a oni imaju odgovornost o tome se izjasniti glasovanjem  pa  možda i uživati u tom, kako kažu, porazu, ali to nisu napravili već su i prije početka sjednice  podigli tenzije. 
 
Treći akter je Nezavisna lista Stipe Petrina koja je nakon odlaska vijećnika HDZ -a također napustila sjednicu  pa više nije bilo kvoruma za njezin nastavak. Kažu da su to napravili kako bi razotkrili  da svi ostali glume da žele promjene, a zapravo im odgovara produljenje postojećeg stanja nečinjenja.   
Na kraju, nejasna je i uloga ostalih programskih partnera nesretne aktualne županijske vlasti, konkretno vijećnika SDP-a, koji misle slično kao  Petrina o radu Župana u proteklih osam mjeseci. No ipak biti suzdržani, tumačeći Petrinin zahtjev za opozivom Župana osobnim   sukobom i netrpeljivošću, a ne pokušajem da se  stvari razotkriju i odbijanjem toga da programski partneri , kako se nazivaju, budu smokvin list  nedjelotvorne  županove politike koja zadržava status quo.
 
Politika, uvjerili smo se to milijun puta, nije rad za opće dobro nego instrument  i područje ostvarivanja osobnih ili partikularnih, u ovom slučaju sitnih stranačkih interesa, a boljitak i interesi   građana su im an  zadnjem mjestu. Nakon jučerašnjih događaja  na sjednici Županijske skupštine teško je povjerovati da županijska vlast može normalno funkcionirati i da programski partneri mogu uopće više surađivati tako da je Željko Burić  sa  svojom porukom zaista u pravu – najbolje, vjerojatno i jedino rješenje  da se takvi dramoleti u budućnosti izbjegnu su novi izbori, ali očito da ih ni oni sami ne žele. Valjda im je dobro i ovako, a novi izbori su za sve rizik!
Iz kategorije: Vijesti