Datum objave: 16. Ožujak 2022

OPOZIV ŽUPANA / Doznali smo koji su Jelićevi "grijesi" zbog kojih bi kao trebao otići

Diana Ferić
Diana Ferić

Donošenje Zaključka o potrebi podnošenja prijedloga odluke o raspisivanju referenduma za opoziv župana Marja Jelića, prva je točka dnevnog reda sjednice Županijske skupština koja će se održati 23. ožujka u Drnišu. To je prijedlog Stipe Petrine, predsjednika Županijske skupštine donosno njegove Nezavisne liste. U obrazloženju se navodi niz razloga zbog kojih se traži opoziv od načina na koji je Župan predložio spajanje triju domova zdravlja u Županiji do navodnog nepotizma u zapošljavanju do nekih, kako se tvrdi. zlouporaba položaja.
„Člankom 52. Statuta Šibensko-kninske županije (dalje u tekstu: Statut) određeno je da je Župan odgovoran za ustavnost i zakonitost obavljanja poslova koji su u njegovom djelokrugu i za ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela Županije.
Župan Marko Jelić nije niti zakonito niti ustavno obavljao poslove župana, naprotiv od početka njegovog mandata, Šibensko-kninska županija samo nazaduje, a sam Župan opstruira napredak županije. Tako je od primjerice do današnjeg dana umjesto smanjenja broja zaposlenih u Županiji, taj broj samo narastao”, stoji u tom obrazloženju.
Kao primjer navodi se Elaborat koji je na jednoj od sjednica Županijske skupštine predočen vijećnicima na temelju kojeg su trebali donijeti odluku o spajanju tri doma zdravlja u jednu ustanovu za koji Stipe Petrina tvrdi da je manjkav I nestručan. Navodi kako se župan kasnije pokušao opravdati da je to samo preliminarni dokument, ali da to na sjednici nije tako predstavio niti je cjeloviti elaborat do danas izrađen.
Petrina tvrdi i da Župan nije raščistio stanje u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove “koji je građanima ove županije od prije poznat kao neefikasan, korumpiran i usporen” te da se ni nakon smjene bivše pročelnice Semire Škugor “apsolutno ništa nije promijenilo, nego je to i dalje leglo nepotizma i korupcije. Župan nije doveo nova lica, mlade obrazovane ljude koji bi mogli postići pozitivnu promjenu nego je samo i isključivo napravio preraspodjelu stare postave, zbog koje je Županija i pretrpjela nepopravljivu štetu”, ističe Petrina.
Navodi nadalje da “župan Marko Jelić ne samo da nije razriješio kriminalnu skupinu u upravnom vijeću Lučke uprave Šibensko-kninske županije nego joj se i sam priklonio. Zašto inače ne bi, niti nakon 9 mjeseci trajanja mandata razriješio stare članove i postavio nove. Očito je razlog tomu što se pogoduje članovima Nezavisne liste Marka Jelića”, kaže on.
Optužuje ga i da je posredovao kod zapošljavanje majke vijećnika sa svoje liste na Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije iako je ona 2. listopada.2021. godine otišla u prijevremenu starosnu mirovinu te da je suglasnost za to dalo staro upravno vijeće te ustanove, a nije se, namjerno, čekao izbor novog.
Župan Marko Jelić je htio utjecati i na broj djelatnika Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, a kako bi dosadašnjoj direktorici Željani Šikić osigurao radno mjesto i nakon izbora novog direktora. Zupan je htio uvesti 2 potpuno nova radna mjesta – zamjenik direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske i povećanje broja administratora/pomoćnika direktora s 3 na 4, pa bi se broj zaposlenih umjesto dotadašnjih 4 povećao na 6. Turističko vijeće je odbilo takav prijedlog Župana, međutim ostaje činjenica da Župan umjesto da svrhovito i efikasno smanji broj zaposlenih na teret proračuna, isti "izmišljenim radnim mjestima" pokušava županijski proračun još više opteretiti, stoji u obrazloženju.
Vrlo opširno uz iznošenje niza podataka u tom sr dokumentu obrazlaže kako župan Jelić koristi svoj utjecaj da bi djelatnost županijskog trgovačkog društva "Ceste Šibenik d.o.o." prebacio na kninsko komunalno poduzeće te da je tu u sukobu interesa i da pogoduje jednom svom prijatelju.
Navodi se da je posredovao kod izbora novog direktora “Cesta” do toga da je neovlašteno bio na sjednici Nadzornog odbora, a iznose se podatci o financijskom poslovanju i planovima kninske tvrtke iz kojih je razvidno da planiraju preuzimanje poslova tvrtke “Ceste”.
Predlagatelj županovog opoziva tvrdi da u svom poslu omalovažava žene – da je bivšu pročelnicu Odjela za financije doslovno otjerao u prijevremenu mirovinu jer je od nje tražio neke nezakonite radnje,a posebna je priča sa Zlatkom Kundid, visoko obrazovanom službenica sa završena dva fakulteta, s izvrsnim ocjenama za obavljanje službe koja je ostala neraspoređena baš nakon što je razotkrila nezakonitosti u Zajednici sportova Šibensko-kninske županije na koje je Patrina već prije upozorio župana Jelića. Tvrdi se da se Župan u opravdanju tog čina služi neistinama.
Je li profesionalno da Župan prijeti svojoj zamjenici?, Je li profesionalno da Župan nije prijavio sve troškove svoje izborne kampanje, odnosno da su stvarni troškovi puno veći od onih prikazanih u objavljenom Financijskom izvješću o financiranju izborne promidžbe kandidata grupe birača Marko Jelić za lokalne izbore 2021. godine Državnog izbornog povjerenstva?
Je li profesionalno da Župan ne održava redovite sastanke s Predsjednikom Županijske skupštine i predstavnicima drugih stranaka vladajuće koalicije kako bi se dogovorili strateški ciljevi za napredak Županije? Je li profesionalno da Župan konstantno iznosi neistine i ne poduzima dogovorene korake kako bi Županija mogla napredovati poput dogovorene transparentnosti proračuna i proširenja sustava vodoopskrbe, pitaju se na kraju predlagatelji. Ako Zaključak bude prihvaćen onda slijedi podnošenje prijedloga odluke o raspisivanju referenduma za opoziv župana koju moraju prihvatiti 2/3 svih vijećnika Županijske skupštine te raspisivanje referenduma.

FOTO: Pixell, 24 sata

Iz kategorije: Vijesti