Datum objave: 07. Ožujak 2022

KRIZA & INFLACIJA / Sutra istječe moratorij na slobodno formiranje cijena goriva. Očekuje se žestoki udar poskupljenja.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sutra istječe moratorij na slobodno formiranje cijena goriva kojeg je po drugi puta uvela Vlada Republike Hrvatske. Ta mjera, popularno nazvana zamrzavanjem cijena, koristi se samo u teškim vremenima, dubokim gospodarskim krizama i ratovima, dakle upravo u vremenima u kojima živimo s tim da tomu treba pribrojiti i upliv još uvijek aktualne epidemije.
Prema procjenama eksperata ukoliko Vlada ne donese novu odluku o zamrzavanju cijena energenata, gorivo bi u Hrvatskoj moglo drastično poskupjeti. Litra benzina i dizela mogla bi koštati 14 pa i 15 kuna te bi se izjednačila s cijenama goriva primjerice u Njemačkoj i drugim razvijenim zemljama čiji građani imaju višestruko veća osobna primanja.
Prema medijskim spekulacijama i suzdržanim službenim najavama
Vlada će ponovo reagirati međutim kakva će biti ta nova intervencija, ne zna se.
Cijene benzina do sutra su ograničene na 11,37 kuna, dizela na 11,29 kuna, a plavog dizela na 6,50 kuna, ali upitno je hoće li tako ostati i narednih 30 dana. Naime na toj razini zamrznute maloprodajne cijene goriva koliko toliko štite od egzistencijalne ugroze građane, ali dovode u pitanje poslovanje i opstanak distributera nafte i naftnih derivata, a manevarskog prostora je malo. U svakom slučaju što god Vlada odluči mjere će biti kratkoročne jer sa svjetskog tržišta stižu vijesti o eksplozivnom rastu cijena svih energenata ne samo nafte i plina.
Naime enormno su porasle i cijene električne energije koja bi b
ez vladinih mjera rast cijena za kućanstva već sada trebala biti 23 posto veća. Vlada je sredinom veljače donijela mjere kojima je utjecala na obuzdavanje i stabilizaciju cijena struje, a premijer Plenković je objasnio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti najviše za do 9,6 posto međutim s obzirom na aktualnu situaciju i rat u Ukrajini, to sigurno neće biti održivo.

Iz kategorije: Vijesti