Datum objave: 04. Ožujak 2022

IMAMO 6. ŠIBENSKI GRANDECU / Profesorica glazbe Vanja Bošnjak nije mogla skriti suze nakon proglašenja na svečanosti u Trokutu

Diana Ferić
Diana Ferić

Profesorica violončela u šibenskoj glazbenoj školi Vanja Bošnjak  proglašena je 6. Šibenskom grandecom na svečanosti koja je večeras održana u Centru za nove tehnologije Trokut u Šibeniku, među sedam kandidatkinja koje su ove godine predložene za tu titulu. Kada je Dinko Škevin, član Povjerenstva  za izbor Šibenske grandece i autor pjesme po kojoj je to priznanje nazvano pročitao njezino ime profesorica Bošnjak nije mogla skriti suze.  

 
"Iznenađena sam, nisam očekivala da će baš mene izabrati za „Šibensku grandecu“. Svaka od ovih žena ima puno toga iza sebe, puno prekrasnih djela, rada, uspjeha i velikih doprinosa zajednici. Navikla sam biti u sobi s mojim đacima i ići na natjecanja, uvijek sam negdje u pozadini. Na volim biti eksponirana, ali naravno da mi je drago i zahvalna sam što su prepoznati moj rad i rezultati", rekla nam je profesorica Bošnjak koja i sutra s učenicima odlazi na još jedno natjecanje, ovog puta u Zadar. 
U šibenskoj glazbenoj školi rade posljednjih 30 godina, a prije toga je bila članica orkestra HNK u Splitu.  Ove godine odlazi u mirovinu. Sa svojim učenicima osvojila je gotovo 100 različitih glazbenih nagrada.  Zaljubljenica  je u glazbu i violončelo. Odgojila je generacije šibenske djece, poticala ih, hrabrila, i podučavala i izvan nastavnih sati,  u svoje slobodno vrijeme. Njezini učenici i ona nastupili su na brojnim događajima u Šibeniku od otvaranja izložbi, književnih večeri do MDF - a.  Surađuje sa Šibenskom narodnom glazbom, Kolom i plesnom udrugom Sjene.  Na poklon je iz ruku prošlogodišnje, pete „Šibenske grandece“ Marijane Rajić, primila statuu žene koju je izradila Manuela Pauk, akademska kiparica iz Šibenika dok joj je repliku glave sa šibenske katedrale "Lijepa Jelena", rad Dalibora Martinovića, uručio Dinko Škevin, 
Ostale kandidatkinje, Branka Pastuović, Sineva Jurković, Katarina Gregov, Maja Šintić, Vanja Bošnjak, Helena Jakoliš i Edita Vlahov dobile su priznanja, cvijeće te nakit koji je donirala šibenska umjetnica Ivana Slavica Vunić. Pjesmu „Šibenska grandeca“ ove je godine otpjevala Tajna Zorica, dok ju je na klavijaturama pratio Toma Cukrov. Na kraju svečanosti  proglašena je ikona stila, koju predlaže i bira Povjerenstvo za izbor „Šibenske grandece“.
Ovogodišnja ikona stila je Mladena Baran Jakelić, pročelnica Ureda gradonačelnika Šibenika. Priznanje joj je uručila prošlogodišnja ikona stila, poznata šibenska frizerka Biserka Blaće,  a buket cvijeća član Povjerenstva Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog Gradskog muzeja. Nazočne su bile i dosadašnje ikone stila Nada Škarica i Vanja Dadić. 
"Svi koji me poznaju znaju da sam samozatajna i da se ne volim eksponirati, ali rado sam prihvatila ovo priznanje i to mi je velika čast. Drago mi je što imamo ovaj projekt koji promovira i  čini u javnosti vidljivim mnoge žene koje svojim nesebičnim radom zaista šire granice u našoj lokalnoj zajednici", izjavila je Mladena Baran Jakelić. 
Na svečanosti proglašenja nastupili su učenici Glazbene škole Lovro Tunuković na violončelu i Dora Miljas na klaviru, Pjesmu Šibenska grandeca koja je svojevrsna himna ovog projekta otpjevala je mlada pjevačica, studentica Tajna Zorica uz pratnju Tome Cukrova. 
Sponzori večerašnje svečanosti bili su  Centar za nove tehnologije Trokut , Grad Šibenik, Šibensko - kninska županija, TZ Grada Šibenika, Vinoplod Vinarija, Mlinar, rezaonica pršuta Krnić, Atrium, Dalibor Martinović i tvrtka Signal. 
Iz kategorije: Vijesti