Datum objave: 15. Veljača 2022

NOVA UTAKMICA / Uvode se prijemni ispiti za upis u srednje škole. Super odlikaši na kušnji, za ostale šansa da ih preskoče

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Učenici osnovnih škola morat će za upis u srednju školu polagati prijemni ispit bez obzira na uspjeh koji su postigli, a prosjek ocjena neće biti kriterij za izravni upis. To znači da će s i tzv. super odlikaši biti na kušnji, a učenici koju imaju niže prosjeke ocjena dobit će priliku da ih preskoče. Ukratko riječ je o novoj utakmici znanja i sposobnosti. Prema dostupnim informacijama prijemni ispiti za upis u srednje škole počet će se primjenjivati već ove godine, a regulirani su Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole. Srednje škole, određuje se Pravilnikom mogu provoditi provjere posebnih znanja iz nastavnih predmeta: hrvatski jezik, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja od kojih su dva propisana Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan samostalno određuje srednja škola između obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Srednje škole više ne moraju, što je do sada bila obveza, dokazivati da su u prethodnoj školskoj godini upisale kandidate s bodovima u rasponu od četiri posto maksimalnog broja mogućih bodova.
Srednje škole u Hrvatskoj i do dosada su mogle provoditi prijemne ispite, ali je tu mogućnost koristio tek nekoliko njih.

 

Iz kategorije: Vijesti