Datum objave: 21. Siječanj 2022

REĐENJE MONS. ROKA GLASNOVIĆA / Na svečanosti će se pjevati i pjesma njemu posvećena, nadahnuta njegovim geslom „Vjera, nada i

Diana Ferić
Diana Ferić

Uoči sutrašnjeg biskupskog ređenja šibenskog svećenika don Roka Glasnovića koji postaje dubrovački biskup večeras će uz prijenos na YouTube kanalu dubrovačke biskupije biti održan koncert. Pjevaju zbor šibenske katedrale i zbor sv. Cecilije iz Kistanja. Iz Šibenika je jutros u Dubrovnik krenulo nekoliko autobusa s vjernicima, a na euharistijskom slavlju bit će i šibensko - kninski župan dr.sc. Marko Jelić.

Poznati su svi detalje ređenja mons. Roka Glasnovića, a tiskan je  liturgijski vodič a za njegovo ređenje  koje će biti sutra, u subotu, 22. siječnja, na euharistijskom slavlju koje počinje u 10.30 u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Roko Glasnović najmlađi je biskup u Hrvatskoj.
 
Glavni zareditelj je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, suzareditelji su mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.
Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će njegov brat don Franjo Glasnović, župnik Župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik Župe sv. Marije Velike, Cres.
Na misnom slavlju pjevat će se Misa de Angelis. Prvo čitanje bit će iz Knjige proroka Jeremije (Jer 1, 4-9) otpjevni psalam je Ps 89, 2-5.27-29, drugo čitanje iz Prve poslanice Timoteju (1 Tim 4, 12-16), a evanđeoski ulomak iz Evanđelja po Mateju (Mt 10, 1-5a).
Liturgijski vodič donosi i tijek samog obreda biskupskog ređenja koji počinje nakon navještaja evanđelja. Obred se sastoji od pjevanja himna Duhu Svetomu, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, mazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.
Dok novozaređeni biskup preuzima predvođenje mise pjevat će se pjesma „Pod barjakom sv. Vlaha“ napisana u prigodi ređenja biskupa Glasnovića nadahnuta njegovim geslom „Vjera, nada i ljubav“. Riječi pjesme napisao je don Ante Mateljan, a uglazbio ih je mons. Šime Marović.
Slijedi euharistijski dio mise. Nakon popričesne molitve počinju pozdravni govori te se potom pjeva himan „Tebe, Boga hvalimo“. U međuvremenu novozaređeni biskup uzima mitru i štap te u pratnji dvojice biskupa suzareditelja ide kroz crkvu i svima dijeli blagoslov. Nakon što se himan završi, zaređeni biskup će se kratko obratiti narodu te će se otpjevati himan sv. Vlahu. Misno slavlje završava svečanim blagoslovom novozaređenog biskupa.
Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, orguljska pratnja Darko Kristović.
Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.
Papa Franjo imenovano je u utorak 30. studenoga 2021. svećenika Šibenske biskupije Roka Glasnovića novim dubrovačkim biskupom.
Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku, od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Od 1999. do 2005. bio je u Bogoslovnom sjemeništu i studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.
Pastoralnu teologiju studirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija, 2008. godine imenovan je župnikom Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje je ostao godinu dana. Iste godine imenovan je povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada je obnašao i službu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskoga biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postao je i član svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj od 2012. godine.
Upraviteljem Župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postao je i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem KŠC-a te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja Blažene Djevice Marije na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine, kada je postao član zbora savjetnika Šibenske biskupije.
Osim hrvatskog jezika, govori talijanski i engleski.
Iz kategorije: Vijesti