Datum objave: 20. Siječanj 2022

KANDIDATKINJA ZA ŠIBENSKU GRANDECU / Najučiteljica Branka Pastuović oduševljava djecu i kolege primijenom digitalnih alata u nastavi

Diana Ferić
Diana Ferić

Branka  Pastulović, nagrađivana učiteljica razredne nastave u OŠ Brodarica jedna je od sedam kandidatkinja za prestižnu  ovogodišnju,  6. Šibensku grandecu, prva koju predstavljamo. Nakon što je dobila tri puta zaredom  s  500 hrvatskih učitelja nagradu za naručiteljicu lani joj je dodijeljena i najvažnija nagrada u prosvjeti i odgojno-obrazovnom radu „Ivan Filipović”.  Kao prva učiteljica u Županiji, dobitnica te nagrade  već je doživjela Warholovskih pet minuta slave, ali, kako kaže,  kandidatura za Šibensku grandecu posebno dirnula  iako  smatra da ima puno više žena koje su aktivnije od nje u lokalnoj zajednici. 

 
„Nisam baš prisutna u gradskim  zbivanjima  jer sam usredotočena na svoje učenike i pripremu nastavnih materijala,  tako da sam se upitala zašto baš ja, tko me je to prepoznao, ali ne mogu reći da mi to ne imponira. Činjenica je i da se gdje god dođem, što god napravim moje ime veže za Šibenik, za sve sam učiteljica Branka iz Šibenika”, iskreno će. 
 
Branka Pastulović završila je Visoku učiteljsku školu u Zadru i stekla zvanje diplomirane učiteljice razredne nastave ili po novoj terminologiji, ona je magistra primarne edukacije. Učiteljica je već više tridesetak  godina, a značajan  dio svog radnog staža provela je kao seoska učiteljica. Radila je u Dubravicama, Boraji, Bilicama, Kistanjama, Danilu Gornjem , na otoku Krapnju, OŠ Jurja Dalmatinca, Oš Jurja Šižgorića, OŠ Vrpolje, OŠ Skradin a otvorenjem OŠ Brodarica zaposlila se u toj prigradskoj školi u kojoj radi već 21 godinu.
U svom  radnom odolijevala je različitim izazovima – radu u seoski  školama u kombiniranim razredima   da bi ina kraju postala nagrađivana i cijenjena upravo po svom doprinosu u primjeni digitalne tehnologije u obrazovnom  procesu. Izvrsno se snalazi i radi u različitim digitalnim alatima, uvijek kreativna, inovativna i spremna da neprekidno i sama uči kako bi svojim učenicima što bolje i zanimljivije prenijela znanje. 
- Nisam  sigurna kada sam se odlučila biti učiteljicom, ali znam da sam uvijek naginjala nekim humanističkim  predmetima poput književnosti. Kada sam završila srednju školu željela sam studirati što bliže Šibeniku tako da sam završila tadašnju višu školu za učitelje u Zadru, a kasnije sam upisala još dvije godine i diplomirala  Često me pitaju jesam li svjesna toga da su učiteljice i učitelji uz roditelje najvažnije osobe u ranom odrastanju djeteta. Ne samo da sam svjesna toga nego bih dodala kako imamo posebnu odgovornost jer valjda u toj dobi najveći dio vremena djeca aktivno provode upravo se nama, a ne s nekim članom obitelji. To je velika odgovornost. Mi pratimo važni dio njihovog odrastanja. Znamo da smo im modeli ponašanja i  zbog toga osim što ih obrazujemo snosimo veliku odgovornost”, ističe Pastuović.
Branka Pastuović skromno odgovara na pitanje što misli  zbog čega je već tri godine među najboljim učiteljima u Hrvatskoj.
- Mislim da  ima jako puno dobrih učitelja,   ali ja sam odlučila da s tim što radim izađem  iz razreda, iz svoje zone komfora i pokažem  drugim kolegama što i kako radim. To nije lako jer se time izlažete i kritici. Najteže je biti prihvaćen u svojoj školi, u svojoj struci,no meni  meni je to uspjelo. Inače ne mislim da sam ni po čemu drugom posebna. Uspješnih učitelja poput mene ima svugdje oko nas. Ja bez kompleksa drugim kolegama i cijeloj zajednici pokazujemo što i kako radim i svjesno se izlažem kritici.
A Branka zaista ima što pokazati jer uz klasičnu nastavu odavno kombinira metode učenja pomoću digitalne tehnologije. To ju je istaknulo i na nacionalnoj razini kada je prije dvije godine zbog koronakrize krenula on line nastava. Bila je autorica nastavnih materijala iz matematike za četvrti razred osnovne škole. Inače, još  2016. godine dobila je nagradu na najbolji digitalni obrazovni sadržaj. Sa svojim učenicima je sudjelovala i na projektima ERASMUS.
- Imala sam sreću da je moja škola i prije svega ovoga bila odlično tehnološki opremljena pa sam imala pristup svi  tim digitalnim tehnologijama. Ja ih u razredu koristim kako bih djeci učinila  gradivo pristupačnim  i istodobno zabavnim. Mislim da današnja djeca to traže i očekuju. Klasične metode podučavanje nisu više dovoljne. Moji učenici imaju i klasične provjere, ali i učimo kroz različite digitalne platforme. Učim ih da koriste sva svoja osjetila i govorim im gledaj, slušaj, pomiriši, dodirni i kušaj. Kažem im - otvori oči, svoja osjetila i promatraj svijet, pa razmišljaj o njemu. Mislim da je moj zadatak da ih pripremim  za vrijeme u kojem žive, da mogu odgovoriti na sve što im se nametne u životu.
Iako je većina kolega doživljava kroz digitalne alate najdraži joj je scenski rad i scenski izraz. Prije je vodila i scenske grupe koje su se plasirale i na Lidrano.
Branka je i predsjednica Županijskog stručnog vijeća učitelja razredne nastave, a lani je dobila i najviše zvanje u struci – postala je izvanredna savjetnica. 
„ Mislim da je moj doprinos i u tome što smo ugošćivali kolege iz drugih dijelova Hrvatske i razmjenjivali iskustva. Drago mije je što  se u svemu tome to što radim i što radimo povezuje sa Šibenikom”, dodaje.
 
 Izvan škole i nastave  koja je očito smisao njezinog života je, kako kaže, obična žena – supruga majka jednog odraslog sina, kuharica koja odlično priprema dalmatinske specijalitet , ali ništa više od toga. Nema neki poseban  Profesija joj je jedno i drugo i, kako kaže,  da se po tko zna koji put rodi s ovom glavom bila bi UČITELJICA.

 

 

Tko je učiteljica Branka Pastuović, dobitnica Godišnje nagrade Ivan Filipović?

Učiteljica Branka završila je Visoku učiteljsku školu u Zadru i stekla zvanje diplomirane učiteljice razredne nastave ili po novoj terminologiji, ona je magistra primarne edukacije.

Dugi niz godina radila je u školama širom Šibensko-kninske županije, pa je tako poučavala: u Dubravicama, Boraji, Bilicama, Kistanjama, Danilu Gornjem i otoku Krapnju, OŠ Jurja Dalmatinca, Oš Jurja Šižgorića, OŠ Vrpolje, OŠ Skradin a otvorenjem OŠ Brodarica zaposlila se u toj prigradskoj školi u kojoj radi već 21 godinu.

Nakon formalnog završetka studija, započela je novi, cjeloživotni studij učitelja na kojem je i danas jer posao učitelja, baš kao i mnoga druga zanimanja, zahtijeva stalno učenje i rad na sebi.

Tijekom svoga dugogodišnjeg rada istaknuto se bavila raznim područjima rada u školi:

  • dugi niz godina mentorirala je svoje učenike na brojnim smotrama LiDraNo, od školske i županijske do državne razine na kojima su sudjelovali različitim radovima (od literarnih izričaja do scenskih nastupa)

  • njezini učenici sudjelovali su likovnim radovima na brojnim likovnim natječajima i smotrama, od lokalnog i međunarodnog karaktera,

  • njezini učenici sudjelovali su na raznim natjecanjima pa je tako, prije 6 godina, u OŠ Brodarica dovela međunarodno natjecanje u informatici i računalnom razmišljanju, DABAR,

  • uključila je svoje učenike u eTwinnnig, europsku mrežu učitelja i učenika i prije nego što je Hrvatska postala članicom Europske unije, već od 2009.

  • sudjelovala je u brojnim europskim i državnim etwinning projektima koji su više puta nagrađivani na državnoj i međunarodnoj razini.

Osim rada s učenicima, učiteljica Branka je:

  • dugogodišnja suradnica MZO-a, na projektima podrške i poboljšanja odgojno-obrazovnog sustava pa je tako radila na pripremi i izradi sadržaja za Školu na Trećem od samog početka pandemije,

  • dugogodišnja suradnica AZOO-a i voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije u okviru kojeg daje podršku kolegama: vodi brojne edukacije i dijeli primjere prakse,

  • dugogodišnja suradnica CARNET-a, u čijim je projektima na poboljšanju obrazovnog sustava na razne načine uključena više od 10 godina, ternutno sudjeluje u provedbi radionica za project eŠkole, kao predstavnik CARNET-a i Školske knjige

  • dugogodišnja suradnica AMPEU-a u provedbi brojnih projekata, od mrežnih eTwinning projekata do ERASMUS + projekata koji uključuju i mobilnosti učenika

  • posebno istaknutu suradnju ima sa Školskom knjigom, u vidu autorstva te suautorstva brojnih obrazovnih sadržaja koji su bili javno dostupni svima na platformi Školski portal, već od 2016., u vrijeme kada takvih sadržaja uopće nije bilo u našim udžbenicima te kao autorica i suautorica u inovativnoj seriji udžbenika za matematiku od 1. do 4. razreda osnovne škole, Matematička mreža.

Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade, od kojih ističemo one u zadnjih nekoliko godina:

  • Hrvatska akademska istraživačka mreža- CARNET:

    • LIBAR 2016., Državno natjecanje za učitelje i profesore, 1. mjesto za najbolji digitalni obrazovni sadržaj za razrednu nastavu,

  • Agencija za mobilnost I programe Europske unije- AMPEU:

    • 2016.-2021., nacionalne i europske oznake kvalitete za autorske i partnerske projekte

    • COMET 2016., nagrada za najbolji državni eTwinning projekt ,,Dani otvorenog uma’’u kategoriji razredna nastava

    • COMET 2020., nagrada za najbolji državni eTwinning project ,,Sigurnim korakom u školu 1’’ u kategoriji razredna nastava

  • Ministarstvo znanosti i obrazovanja

    • nagrada za autorstvo 10 metodičkih scenarija za rad prema novim kurikulumima, 2019. i 2020.

    • nagrada za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog radnika 2019.

    • nagrada za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog radnika, 2020.

    • nagrada za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog radnika, 2021.

  • Agencija za odgoj i obrazovanje:

    • Od 2006. promovirana u zvanje učitelja mentora

    • Od 2016, promovirana u zvanje učitelja savjetnika

    • Od 2021. promovirana u zvanje učitelja izvrsnog savjetnika (najviše zvanje u struci)

  • ŠKOLSKA KNJIGA:

  • REPUBLIKA HRVATSKA:

    • Godišnja nagrada Ivan Filipović 2021.

 
Iz kategorije: Vijesti