Datum objave: 14. Siječanj 2022

POVLASTICE / Za državne službenike i dužnosnike osigurani su testovi za koronu iz Robnih rezervi RH te oni plaćaju samo testiranje, ali ne i cijenu testa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Za potrebe testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova prema mjestima testiranja distribuirani su testovi od strane Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te stoga cijena testiranja na tim mjestima (i tim testovima) uključuje samo uslugu testiranja te ista ne uključuje i iznos cijene testa.
Tako glasi odgovor Vlade Republike Hrvatske na zastupničko pitanje Marine Opačak Bilić, u vezi s cijenom brzih antigenskih testova. Iz tog odgovora razaznaje se da dužnosnici, državni službenici i namještenici za razliku od ostalih građana Republike Hrvatske ne plaćaju punu cijenu testiranja na koronu nego uživaju povlastice budući da je Vlada za njih osigurala testove iz državnih Robnih rezervi te oni plaćaju samo trošak testiranja. Testove koje je, kako se navodi u odgovoru na pitanje Marine Opačak Bilić, distribuiralo Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a koje dužnosnici, državni službenici i namještenici ne plaćaju, padaju u konačnici na teret građana i poreznih obveznika. Bojazan da će građani Republike Hrvatske plaćati državnim dužnosnicima, službenicima i namještenicima, (i) testove na korone pokazala se opravdanom.

Vlada povlastice koje u odnosnu na ostale građane Republike Hrvatske imaju državni dužnosnici, službenici i namještenici opravdava Odlukom o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova („Narodne novine“, broj 121/21.), koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Narodne novine“, br. 79/07., 113/08., 43/09., 130/17., 114/18., 47/20. i 134/20.) i Zakonu o sustavu civilne zaštite („Narodne novine“, br. 82/15., 118/18., 31/20. i 20/21.) te skreće pozornost da se ova sigurnosna mjera ne odnosi na zdravstvenu zaštitu u smislu propisa iz obveznog zdravstvenog osiguranja niti se testiranje na infekciju SARS-CoV-2 provodi u svrhu korištenja zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja i dodaje: Naime, ne radi se o medicinski indiciranom testiranju u skladu s propisima obveznog zdravstvenog osiguranja koje se ostvaruje na uputnicu Zavoda, a koje indikacije za provođenje testiranja kod pojedine osigurane osobe određuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, epidemiolozi odnosno izabrani doktori u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, već o testiranju u svrhu provedbe odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti