Datum objave: 10. Siječanj 2022

PORAZ / U Hrvatskoj rastu cijene hrane. Već sada su 30 do 35 posto više nego u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a nova poskupljenja tek dolaze.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Život u Hrvatskoj postaje (pre)skup, a bit će još skuplji jer se novi rast tek predstoji. Hrvatska doživljava dramatični poraz o kojem se još ne govori dovoljno glasno i ozbiljno. Najbolji pokazatelj drame su cijene hrane. Naime hrana je u Hrvatskoj već sada skuplja za 30 do 35 posto nego u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i gotovo svim ostalim zemljama EU. To je već samo po sebi zabrinjavajuće no pravi razmjeri katastrofe vidljivi su kada se cijene hrane u Hrvatskoj i cijene hrane primjerice u Njemačkoj sagledaju kroz iznose neto plaća. Naime u Njemačkoj, čiji građani hranu plaćaju 30 posto manje od Hrvata, prosječna plaća iznosi 2952 eura (neto), a u Hrvatskoj je prosječna plaća 956 eura. Prevedeno na hrvatski omjer je 22 200 : 7200 kuna. Situacija je apsurdna i neodrživa. Bizarno je da se u Njemačko recimo svježe i zdrave banane prodaju po cijeni natrulih banana na sniženjima u Hrvatskoj te da su tjestenina i brašno 50 posto jeftinija u njemačkim nego u hrvatskim trgovinama. U Francuskoj, zemlji koja ime tek nešto nižu prosječnu plaću od Njemačke, hrana je još jeftinija.
Novi val poskupljenja već kuca na vrata. Zbog raznih okolnosti hrana je sve skuplja na svjetskom tržištu, a kako je Hrvatska (pre)veliki ovisnik o uvozu te uz to globalno mali kupac skupo plaća i još skuplje će plaćati svaki zalogaj, a uz to rastu i cijene energenata koje hrvatska vlada uspjeva obuzdati, ali to neće moći činiti još dugo jer su zakoni tržišta neumoljivi. Rješenja za zaustavljanje krize nema. Inflacija se već zahuktava, a epidemija korone polako ali sigurno baca čovječanstvo na koljena.

Iz kategorije: Vijesti