Datum objave: 10. Siječanj 2022

USPJEH MLADOG VODIČANINA / Napisao i objavio znanstveni rad o kukcima, a ima samo 17 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Tri nove vrste kukaca, jednog zrikavca i dva skakavca, otkrio je 17-godišnji Vodičanin Sebastian Ćato, učenik Srednje strukovne škole Šibenik o čemu je napisao rad te je, prema svemu sudeći, ušao u hrvatsku povijest kao najmlađi biolog s izvornim znanstvenim člankom, piše Srednja.hr.

 

Sebastian ima 17 godina, od malih nogu zanimaju ga biljke, a prošle je godine krenuo fotkati i kukce na dalmatinskom području. Naišao je tako na čak tri nove vrste – jednog zrikavca i dva skakavca. Sve to primijetio je asistent s biologije zagrebačkog PMF-a Josip Skejo koji je Sebastiana potaknuo da o tome napiše rad. Na Silvestrovo je tako ovaj sedamnaestogodišnjak ušao u hrvatsku povijest kao najmlađi biolog s izvornim znanstvenim člankom naslova Unexpected faunistic records of Rhacocleis annulata, Eyprepocnemis plorans, and Xya pfaendleri (Orthoptera) from Croatia and Slovenia.

- Još od malena me zanimaju biljke i životinje, ali od svoje neke dvanaeste godine se bavim biljkama i to posebno sa sukulentima koji su savršeni za moju mediteransku klimu pa sam se uglavnom na njih fokusirao zadnjih godina, uzgajajući i križajući ih ali sve je počelo rano prošle godine kad sam uz online nastavu i dodatka slobodnog vremena odlučio malo se više posvetiti samoniklom bilju i fotografiji pa sam počeo tražiti i objavljivati što više različitih vrsta na jednoj izvrsnoj stranici zvanoj iNaturalist  - ispričao je za portal Srednja.hr Sebastian.

Na stranici iNaturalist, pojašnjava, kada pronađete neki organizam, bio biljni ili životinjski, možete to objaviti uz mjesto i vrijeme gdje je pronađen, a onda ih znalci u svojim područjima mogu identificirati. Prvo je dosta fotkao bilje, a onda je počeo i s kukcima.

-  Tokom cijelog tog ludila s korištenjem iNaturalista, ‘otkrili su me’ Josip Skejo, assistent sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i nekoliko njegovih kolega koji su bili fascinirani mojim amaterskim znanjem koje sam postigao bez nekog ozbiljnog školovanja, ipak sam još u srednjoj. Jako smo se brzo upoznali i takoreći sam ‘kliknuo’ s njima svima, Josipu sam slao sve skakavce i zrikavce koje sam slikao, pošto se on bavi redom Orthoptera, i jako brzo sam usvojio dio njegovog znanja te sam naučio razlikovati nekolicinu lokalnih vrsta skakavaca koje srećem gotovo svakodnevno ljeti na terenu. Dok su mi Antun i Dora, dvoje botaničara, prijatelji i kolege Josipa, pomagali s mojom lokalnom florom, koliko god su mogli i također su mi pomogli dosta - priča Sebastian.

Josip mu je, dalje navodi, spomenuo da dolazi nakratko na Meterize i tako su se upoznali. Zajedno su tražili različite skakavce i zrikavce i pomalo ih je uz mentorstvo počeo i sam prepoznavati. Nakon kratke ekspedicije sjeli su i Sebastian je pokazao neke svoje novije fotke.

- I tako je on prepoznao da se radi o dvije strane vrste za naše područje i jedna nova vrsta za Dalmaciju te mi je rekao da su ti moji pronalasci čak dostojni i rada, i da će mi pomoći ga napisati. Tako sam ukupno imao 3 vrste za svoj prvi rad. Koautor Dean, njega mi je spomenuo Josip, pošto i on koristi aplikaciju iNaturalist i dosta vremena provodi na njoj identificirajući objave skakavce i zrikavce Hrvatske i ostatka svijeta, naišao je na istu vrstu zrikavca koju sam ja pronašao ljetos, da je pronađena i u Sloveniji godinu ranije, pa smo odlučili da kontaktiram autora objave i pitao sam ga želi li da njegov nalaz bude uključen u rad i naravno da je pristao pa sam tako dobio i koautora svom prvom radu - prepričava mladi Vodičanin za Srednja.hr

Josip ga je potom uputio u cijeli proces pisanja i objavljivanja rada, a on je, kaže, dosta brzo shvatio kako to sve ide. Malo po malo, rad je napisan, prošao recenziju da bi na Silvestrovo, prije svega nekoliko dana bio objavljen u domaćem znanstvenom časopisu Natura Croatica. Njegov prvi izvorni znanstveni rad možete pročitati ovdje.

FOTO: Facebook

Iz kategorije: Vijesti