Datum objave: 04. Siječanj 2022

NOVI RAT / Petrina župana Jelića nazvao "smradom koji štiti kriminal" zbog slučaja zviždačice Kundid

Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina je na svom Facebook profilu župana Šibensko – kninske županije Marka Jelića prozvao da štiti kriminal u Županiji na koji je on ukazivao sve vrijeme dok je bio vijećnik Županijske skupštine. Povod je slučaj 52 – godišnje Zlatke Kundid, službenice šibensko-kninske županijske uprave, donedavno više savjetnici u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije, dugogodišnje zaposlenice s dvije diplome koja je unatoč tome što su je sve vrijeme njezini nadređeni ocjenjivali najvišim ocjenama ostaje, uz samo još jednog kolegu, neraspoređena nakon formiranja županijskih upravnih odjela po dolasku nove županijske vlasti. Slučaj je tim gori što je riječ o zviždačici, službenici zahvaljujući kojoj je javnost doznala za,najblaže rečeno, nepravilnosti kod financiranja sportskih klubova u Županiji. Naime, budući da dokumente o tomu kako je Županijska zajednica sportova financirala sportske klubove pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Sanja Kumanović odbila dati na uvid Stipi Petrini, predsjedniku Županijske skupštine, potajno mu ih je poslala Zlatka Kundid koja je radila u tom Odjelu. Kazna joj je stigla vrlo brzo – niti v.d. pročelnica Kumanović niti v.d pročelnica Upravnog odjela za zdravstvu u kojem je Zlatka prije radila Marica Spahija ne žele je u svojim odjelima pa je ostala neraspoređena. Župan Marko Jelić je to prihvatio i dao njima za pravo.
Zlatka je izvan sebe zbog svega toga jer joj prijeti da ostane bez posla, a pokušava se dovesti u pitanje njezino mentalno zdravlje iako nema medicinske dijagnoze za to.

Župan Jelić: Zlatka Kundid se ne ponaša kao službenica

Iz prve ruke znamo da ju Iris Ukić Kotarac, županova zamjenica pokušava zaštiti i da se svim silama trudio da joj se nađe mjesto u županijskim službama pozivajući se na to da se radi o obrazovanoj stručnoj službenici koje se niti jedna normalna uprava ne bi odrekla, ali župan Jelić ne popušta. Za Slobodnu Dalmaciju je o tom slučaju kazao:
„To je težak slučaj. Ali, zakon je jasan: ja kao župan upravljam pročelnicima, a pročelnici upravljaju službenicima. A nitko od pročelnika Zlatku Kundid ne vidi u svom odjelu. Ja ne mogu narediti pročelnicima da čine što ne žele i ne misle da je dobro, ne mogu na njih raditi pritisak da bi gđa Kundid ostala na poslu, jer bi time i sam kršio zakon „ kazao je, a osvrnuo se i na njezino slanje dokumenata Predsjedniku Skupštine. “Zlatka Kundid se ne ponaša kao službenica. Na mene radi strašan pritisak, a to je samo kontraproduktivno. To što je ona radila to nije “zviždanje”. Ona je napravila grešku u poslu, to su bili njezini predmeti i pokušala je za njih odgovornost prebaciti na druge. Na kraju je utvrđeno da u Zajednici sportova nije bilo nikakve krađe novca, ništa osim propusta. S druge strane, Zlatkin rad je uvijek ocjenjivan odličnim ocjenama. Ne možete kontinuirano svima davati odlične ocjene. Ne znam, možda su čekali trenutak kada neće biti političkog pritiska pa da napokon mogu reći što doista misle. Neka pročelnici počnu raditi svoj posao kako treba, a političke i medijske pritiske neću trpjeti”, poručio je kako prenosi Slobodna Dalmacija dovodeći jasno u pitanje kredibilitet Zlatke Kundid i njezin rad.
Stipe Petrina ni u ovom slučaju ne štedi riječi za njegovo ponašanje nazivajući ga SMRADOM.

PETRINA : Narodski i bez uvijanja rečeno : nova svinja zasjela na staro korito i ne želi ništa mijenjati.

“Prva greška gospođe Zlatke je što opravdano ukazuje na kriminal u Šibensko – kninskoj županiji. Druga greška gospođe je što župan štiti kriminal u županiji svim snagama nastojeći zadržati sve kriminalne strukture. Narodski i bez uvijanja rečeno : nova svinja zasjela na staro korito i ne želi ništa mijenjati. . Kaže župan Marko Jelić da ne "želi kršiti zakon ", a što je do sada ovih 200 dana radio već konstantno kršio zakon ne radeći ništa da se stanje promjeni na bolje .Okružio se Marko Jelić župan s najvećim ološem misleći da će to zauvijek ostati . Ako se ne zaštite zviždač, a gospođa Zlatka to jeste, loše nam se piše. Vidimo da Marko Jelić župan čini sve da se riješi onih koji ukazuju na kriminal. Bijedno i svojstveno dotičnom”, napisao je na svom Facebook portalu Petrina.
Na našu zamolbu da komentira kako i zašto ne može zaštiti službenicu koja je njemu tajno poslala dokumente kazao nam je :“SMRAD Marko Jelić je uzeo u zaštitu kriminal o kojem ja govorim. Kasnije sam došao u posjed Dokumenta koji je tvrdio da je konkretno jednom korisniku "Boćarskom klubu Primošten , isplaćen novac od Zajednice sportova Šibensko – kninske županije.. No to se pokazalo lažno . Tek onda Marko Jelić nalaže unutrašnjoj reviziji da se to ispita. Međutim već tada su počela lažiranja izvještaja za 2019, 2020. i 2021. godinu, konkretno Ugovora između Zajednice sportova i korisnika sredstava. Na Ugovorima nije bilo tko u ime korisnika potpisuje prijem novca , nije bilo ni pečata i na kraju Marko Jelić nije naložio Hrvojski Bačić da provjeri jesu li sredstva s računa ZSŠKŽ uistinu dolazila na račune korisnika . Ima toga još . Ukratko, Marko Jelić je generalni zaštitnik kriminala u Županiji . To je jedini problem”, ističe Petrina i dodaje . “SMRAD Marko Jelić jasno kaže da će radije žrtvovati jednu službenicu nego dvije pročelnice, a zaboravlja da su te "dvije pročelnice “do grla” umočene u blago rečeno nepravilnosti, a najgore od svega je što se takva praksa i nastavila i u 2021. godini, nakon što smo mi došli na vlast. Da je Marko Jelić uistinu čovjek koji želi napraviti dobro Šibensko – kninskoj županiji prvo bi smijenio Sanju Kumanović, ali on to ne radi jer se je najlakše iskaljivati na nekomu tko nije u sustavu kriminala”, ističe Petrina poručujući Jelić zbog toga mora otići te da i on ima “masla na glavi” zbog, kakao kaže, lažiranja izvješća DIP-u o financiranju svoje kampanje na proteklim županijskim izborima.
  

Hoće li uzorna službenica na kraju ostati bez posla ?

Zlatka Kundid je imala problema i za HDZ -ove vlasti s tadašnjim pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo Nikolom Mihaljevićem koji ju je, kako je tvrdila sustavno izlagao mobbingu pa je nakon što je u vezi s tim vođen spor pred Službeničkim sudom premještena u Upravni odjel za društvene djelatnosti. Sada za nju nema mjesta niti u jednom od ta dva odjela, a istodobno se raspisuju natječaji za nove zaposlenike!

Iz kategorije: Vijesti