Datum objave: 21. Prosinac 2021

ŽUPANIJSKI PRORAČUN / Proračun prošao, svi programski partneri glasali ZA, HDZ nastavio s "vašima i našima"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi put do sada, i to u proračunu Šibensko – kninske županije za 2022. godinu koji je danas prihvaćen, spominje se prostor koji će se “otvoriti” u središtu Šibenika nakon preseljenja postojeće bolnice jer su u njemu na prijedlog vijećnika SDP - a osigurana sredstva u stavci “urbana preobrazba lokacije postojeće bolnice”.
Županijski proračun je prihvaćen glasovima vladajuće programske koalicije pa nema ništa od raspada partnerstva na razini Županije i novih izbora koje su neki zazivali. Kada je Sanja Mačukat kazala za govornicom da će NL lista Stipe Petrine podržati proračun vijećnik HDZ -a Nediljko Dujić se sarkastično nasmijao, počeo pljeskati i upadao joj je u riječ. Pozvala je sve na zajedništvo i da podrže proračun. Na kraju vijećnici HDZ -a i Suverenisti nisu digli ruku za proračun.

Proračun iznosi oko 988 milijuna kuna. Od toga su izvorni prihodi oko 72 milijuna kuna i povećani su u odnosu na ovogodišnji proračun za oko 3 milijuna. Oni će biti usmjereni, uz ostalo, na otkup zemljišta i rješavanje imovinskih odnosa za školu u Vodicama , za sanaciju krova srednje škole u Kninu. Prvi put su predviđena sredstva za nagrađivanje iznimnih sportaša i to 40 000 kuna.
Nova stavka je i 100 000 kuna za projekt poticanja poljoprivredne proizvodnje “Od polja do stola”, novac za novu bolnicu...Ušao je i prijedlog MOST - a za sufinanciranje željezničkog prijevoza učenika.
“Proračun je razvojni u aspektu koliko to može biti. Proračun je plan. Bitniji aspekt je rebalans u prvoj trećini proračunske godine”, kazao je župan Jelić.

“Proračun je netransparentan i nekonkretan. Nema konkretnih mjera niti rješenja za ključne probleme u Županiji. Većina je nastavak postojećih projekata koje je ostavila HDZ -ova vlast. Gdje su natalitetne mjere i pomoć mladih obiteljima u ruralnim krajevima? Nema novca za poljoprivredne projekte. Što je sa sanacijom ilegalnih odlagališta otpada u Županiji? Nema niti inicijalnih sredstava za brzu cestu Šibenik – Knin”, nabrajao je nedostatke u Proračunu HDZ - ov vijećnik Marko Parat najavivši da ga vijećnici HDZ -a neće podržati.
“Ne stoji da je netransparentan, ali mogao bi biti transparentniji i na tome radimo. Sve što ste rekli vezano je za prošlost. Što se tiče natalitetnih mjera u Splitsko – dalmatinskoj županiji oni to rade već nekoliko godina. Mogla je I ova Županija, ali nije. Neke jedinice lokalne samouprave imaju svoje mjere. Ilegalna odlagališta otpada nisu u ingerenciji Županije nego jedinica lokalne samouprave. Poljoprivredne potpore su strogo regulirane . Naše su dobro iskorištene. 100 000 kuna je samo za jednu stavku da vidimo hoće li se za taj projekt poljoprivrednici javljati. Kažete da je većina nastavak starih projekata, a što sam trebao, zaustaviti ih. Nećete ga podržati. Znači nećete podržati projekt nove bolnice za koji se od početka zalaže vaš stranački predsjednik na razini Županije, a podržavali ste proračune prije u kojem to nije bilo. Taj politikantski odnos izaziva muku kod svakog poštenog građanina. Biti oporba samo da bi bio protiv nekoga meni je smiješno i razočaravajuće”, odgovorio mu je župan Jelić. Dodao je da je u njemu i novac za jedinice jedinica lokalne u kojima je HDZ na vlasti kazavši da njega ne zanima tko je na vlasti nego da ga zanimaju samo građani.
Joško Šupe Javio sam se zbog riječi vijećnika Parata “vaši i naši projekti”.
“Za mene postoje samo dobri I loši projekti. Imali smo sa županom dosta okapanja. Mi smo predložili da se stavi u proračun “urbana preobrazba lokacije postojeće bolnice”. Nama se tu otvara prostor od 50 000 četvornih metara u središtu grada kada preseli bolnica. Recimo da smo Trokute, ABC -ove i slične projekte gradili na jednom mjestu i to umrežili s novim školama.
Reagirao je vijećnik Nediljko Dujić.
“Tražite da podržimo ovaj proračun I projekte u njemu, istodobno ne razvijate suradnju s nama u Županijskoj skupštini kao oporbom. Vaši prvi suradnici nas nazivaju javno da smo zlo I da smo kriminalci”, napomenuo je.
“Mi smo možda kada smo bili na vlasti u nekim stvarima griješili, ali nemate nas pravo prozivati što nećemo podržati. Naš predsjednik kluba nije nikada bio pozvan na pripreme za sjednice i na Međustranačko vijeće. Niste dopustili da imamo jednog potpredsjednika. Napravite u tome iskorak pa ćemo vas podržati”, kazao je Nediljko Dujić.

“Ja ne mislim da nemate pravo na svoj stav, ali vam je argumentacija kriva. Istina nismo zvali predsjednika Kluba, ali sam kontaktirao s vašim predstavnicima i svim ostalim strankama i listama , predstavio im proračun i tražio prijedloge i primjedbe. Niste predložili niti jedan amandman,a tko vam je branio”, odgovorio je župan Jelić uz napomenu kako on nije imao utjecaj na biranje potpredsjednika Skupštine niti to želi.

Tanja Radić Lakoš je kazala da joj Stipe Petrina fali jer smo uspavali ovu raspravu što se njemu ne bi dogodilo.

Vi radite što vama paše. Kada vam odgovara pozivate se na prošlost, a kada ne onda to zamjerate nama. To ja zovem okretanje pile naopako”, kazala je.

Iz kategorije: Vijesti