Datum objave: 15. Prosinac 2021

MARIO KOVAČ O PRORAČUNU / Neke su stavke nerealno optimistične,a na promidžbu će dnevno trošiti 1 300 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Ono glavno što  određuje razvoj  jednog  grada je njegov proračun pa je to već po tome  strateški dokument ,a li mu se i kod pripreme i kod donošenja daje vrlo malo mjesta u javnosti. To je  sama po sebi stručna, a  na način kako se predstavlja  i suhoparna tema, medijima nezanimljiva. S druge strane građanima bi trebala biti najvažnija  jer pokazuje koliki će im biti nameti  kojima se puni proračun i na što će se novac iz proračuna  potrošiti. Na jučerašnjoj sjednici s tijesnom većinom prihvaćen je proračun za 2022. godinu koji iznosi  431  i pol milijun kuna. 

Vijećnik Domovinskog pokreta Mario Kovač dao si je truda  i izanalizirao  je taj prijedlog proračuna  uz načelnu primjedbu kako kod njegovog donošenja nisu  ispoštovani zakonski rokovi i da vijećnicima nije ostavljeno potrebno vrijeme da ga prouče. No na sjednici nije dobio ni dovoljno vremena da postavi sva pitanja koja su mu se nametnula pa danas donosimo njegova objašnjenja smatrajući da su bitna za sve građane.
„Malo je vijećnika koji  mogu samo razumjeti prijedlog proračuna pa im sigurno treba stručna pomoć  kako bi znali što se i kako predlaže za 2022. godinu, ali za to nam nije ostavljeno vrijeme pa i to  govori o netransparentnosti postupka njegovog donošenja”, kazao je vijećnik Kovač. Naime umjesto sredinom studenog što je zakonski utvrđen rok  vijećnici su ga dobili tek 6. prosinca. 
 
„Ono što sam istaknuo u raspravi o proračunu jesu ukupni prihodi za 2022. godinu koji su na razini 431.500.000 kuna , a ukupni prihodi proračuna za ovu godinu  su bili na razini 402.591.000 kuna.  Ako  znamo da su prihodi proračuna za 2021. godinu pali kroz rebalanse s 440 milijuna kuna na 402 milijuna kuna onda mi se ova proračunska stavka čini nerealna. Dalje, porez na dohodak i prirez  sa 87.737.000 kuna dižu se po istoj osnovi na više od 94 milijuna kuna što mi se čini nerealnim optimizmom vezanim uz otvaranje novih radnih mjesta”, ističe Kovač.
On je primijetio i da sredstva EU bez kojih se u Šibeniku gotovo ništa ne događa , preko državnog proračuna padaju s 81 milijun u ovogodišnjem  proračunu na 55,5 milijuna kuna  u proračunu za 2022. godinu što pokazuje da su nam apsorpcijski kapaciteti sve manji. 
Nije mu jasno i to što su komunalni doprinosi i naknade u drugom rebalansu proračuna za 2021. godinu na razini 46 milijuna kuna ,a za 2022. godinu u proračunu predviđeno je 55, 6 milijuna kuna. 
„Ako  znamo da je od 1. siječnja 2022. komunalna naknada poskupjela za gotovo 5% nije mi jasno  kako o je ostvaren ovako skroman porast sredstava”, pita se Kovač. 
Stavka  prijevozna sredstva raste s oko  3 milijuna kuna na 27 milijuna kuna zbog troška nabave novih autobusa za buduće gradsko komunalno poduzeće.  No vijećnicima nikada nije podastrta fizibiliti studija kako bi  mogli znati koji su to troškovi gradskog proračuna za osnivanje ove nove gradske tvrtke.
Kovač je analizirao i troškove  za promidžbu Ureda gradonačelnika koji će iznositi  520 tisuća kuna.  Od toga je 50 000 kuna trošak održavanja  internetske stranice pa ispada da će se na ostalo trošiti čak  1300 kuna dnevno !
 
Gradska vlast se vodi hvaliti titulama da je proglašen najboljim gradom za djecu i mlade no  izdvajanja iz proračuna to ne potvrđuju. demografsku i socijalnu politiku.
„Demografska politika svodi na 1500 kn za prvorođeno dijete, 2000 za drugorođeno i 28 tisuća kuna za trećerođeno dijete podijeljeno na 7 godišnjih obroka. Prof. Mladen Friganović, naš pokojni sugrađanin je u svojem znanstvenom uratku, još prije skoro 30 godina govorio o tomu kako se populacijska politika mora odražavati u unaprjeđenju mreže dječjih vrtića, osnovnih škola i omogućavanju obiteljima relativno lagodan život od njihovih plaća koje primaju na radnim mjestima. Ništa od toga ne vidim u prijedlogu ovog proračuna jer nam padaju ulaganja  u dječje vrtiće, kapitalna ulaganja u osnovne škole stagniraju a očigledno su nedovoljna dok su mogućnosti kvalitetnog zapošljavanja izuzetno loše.”, ističe Kovač. 
Naime, na području našeg grada u 2020. godini samo je 6883 osobe bilo zaposleno kod poduzetnika za razliku od recimo Čakovca koji je s gotovo dvostruko  manje stanovnika imao čak 12391 zaposlenika kod poduzetnika ili recimo Solin koji je sa skoro dvostruko  manje stanovnika imao isti broj zaposlenika kod poduzetnika u 2020. godini!
Iz kategorije: Vijesti