Datum objave: 10. Prosinac 2021

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO / Projekt uspio, a dogradonačelniku Mileti bilo bi bolje da je ostao kući

Diana Ferić
Diana Ferić

 Konferenciju žena poduzetnica  organizirala je danas udruga Women in Adria, prvu takve vrste u Šibeniku, a domaćin im je bio ABC centar na čelu s ravnateljicom Mirom Lepur.  

 
Udruga Women in Adria je mreža žena u biznisu, a njezine su glavne  inicijative povezivanje i razmjena informacija, iskustava i znanja, kako bi se pružila pomoć u pokretanju i upravljanju njihovim poslovima, karijerama i svakodnevnim životom. Predsjednica te udruge Ivana Matić ustvrdila je na kraju da su u Hrvatskom imali dvadesetak takvih konferencija,a da im je šibenska jedna od uspješnijih. 
U prvom dijelu te konferencije organizirana je edukacija za poduzetnice iz područja financija, pravnih  aspekata ljudskih resursa  te coachinga kako bi žene razvile svijest o svojoj kvaliteti i cijenile sebe i kao osobe i kao  gospodarstvenice.
 
"Što nas tjera da uvijek možemo i moramo bolje, da nismo dovoljno dobre? Što nas tjera da osjećamo nezadovoljstvo kada sve oko nas dobro funkcionira? Od kud taj strah koji nas sabotira i ne dozvoljava nam da se krećemo naprijed? Zašto smo nesigurne? Zašto se sramimo? Zašto umanjujemo svoju vrijednost? Dobro znani krivac za naše nepoželjne misli, osjećaje i ponašanja nerijetko su negativna (ograničavajuća) uvjerenja koja su pohranjena duboko u nama i koja nas sputavaju na putu prema uspjehu, sreći i zadovoljstvu. Da bismo pokrenule svoj život na bolje i iskusile istinsku sreću trebamo se upustiti u avanturu upoznavanja  sebe ", kazala je  predavačica Ivana Pehar  zaključivši  svoje predavanje riječina Henry Forda:  ''Ako misliš da možeš ili misliš da ne možeš, uvijek si u pravu'' 
 
 
 
Nakon toga je organizirana panel diskusija na kojoj su sudjelovali Ognjen Vukimirović, podžupan Šibensko - kninske županije, Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika, Mira Lepur ravnateljica Županijske razvojne agencije  te dvije šibenske poduzetnice - Zorana Ivić, osnivačica vrtića "Žižula" i odnedavno predsjednica nacionalne udruge žena poduzetnica Krug te Nastja Alfier, vlasnica uspješnog arhitektonskog   biroa "Prostor" u kojem rade samo žene. Autorice su uspješnog projekta "Trokut" i niza drugih. 
Nažalost, predstavnici lokalne vlasti nisu došli dobro pripremljeni na ovaj panel pa su nemušto odgovarali na pitanja moderatorice Ivane Matić o tome kako su se šibenske poduzetnice, odnosno obrti i tvrtke koje vode žene snašle u COVID krizi i što su poduzeli da im pomognu.  Dogradonačelnik Mileta je lakonski  odgovorio da je riječ o "novim okolnostima na koje su se poduzetnici prilagodili", a na pitanje kako Grad Šibenik pomaže poduzetnicama u takvoj situaciji kazao je da pomaže jednako kao i poduzetnicima, a to je osiguravanjem nužne infrastrukture. Dogradonačelnik Mileta svojim odgovorima u kojima je apostrofirao kako ne prizna muško i žensko poduzetništvo i kontra pitanjima u stilu "a što je  s muškarcima"  izazvao je nezadovoljstvo sudionica panela, pogotovo kada je rekao "ide mi na živce to razdvajanje muškog i ženskog poduzetništva i to da se žene smatraju ranjivom skupinom u društvu" ne pokazujući niti malo osjećaja za skup na koji je došao i želju da sazna zbog čerga je žensko poduzetništvo ipak nešto drukčije od muškog i zašto je ženama teže uspjeti.
Obraz Županije i Grada spasila je Mira Lepur koje je iznijela podatak da u Županiji žene vode 486 tvrtki i 231 obrt te da se taj broj u korona krizi smanjuje. Ukazala je i na problem nesrazmjera udjela žena u ukupnom stanovništvu i  broja visoko obrazovanih žena s obzirom na broj poduzetnica, ženama poduzetnicama ukazala je na projekte koje će u narednom razdoblju financirati  EU te ih uputila ne mreže koje povezuju žene poduzetnice u Europi.  
S obzirom na teme koje je potaknula poduzetnica  Zorana Ivić većina rasprave se svela na predškolsku politiku u Gradu Šibeniku što je ženama poduzetnicama, mladim majkama, očito veliki problem, ali su svi drugi problemi ostali u zapećku.  
Sudionice s kojima smo razgovarali nakon te konferencije bile su zadovoljne informacijama  koje su dobile i uopće idejom o umrežavanju žena poduzetnica i njihovoj edukaciji. Sve ih je razaočarao zamjenik gradonačelnika Šibenika svojim  rigidnim stavovima, ne pokušavši, niti na trenutak, kako su to doživjele , "ući u njihove čizme" i  shvatiti da nije još uvijek isto biti poduzetnik i poduzetnica.
"Strašno me je iznervirao kada je, nakon što je žena poduzetnica iz  Zatona opisala koje sve ima probleme i da je predsjednik MO ignorila i izbjegava, rekao da može biti sretna što imate takvog predsjednika MO jer on s  gradskom vlasti dobro surađuje. On očito uopće nije slušao  o čemu je ta poduzetnica pričala ili ga uopće nije bilo briga, a zbog  toga je bio tu", iskreno nam je kazala jedna uspješna šibenska poduzetnica, 
 
Iz kategorije: Vijesti