Datum objave: 10. Prosinac 2021

USPJEH / Argonauta pobijedila na EWWR-ovom foto natječaju, pogledajte fotografije

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i ovu je godinu sudjelovala u najvećoj kampanji za podizanje svijesti o prevenciji otpada u Europi pod nazivom EWWR – European Week for Waste Reduction na kojem  je sa svojom fotografijom TIREFRAME  pobjedila na  fotonatječaju.

Kampanja EWWR još od 2009. godine okuplja razne aktere - građane, škole, firme, nevladine organizacije, udruge - koji organiziraju aktivnosti za podizanje svijesti o smanjenju otpada. Tako je jedan tjedan u studenom rezerviran za dijeljenje raznih ideja na Europskoj razini koje promoviraju moto kampanje – 3R: Reduce, Reuse, Recycle, odnosno Smanji, Prenamijeni i Recikliraj! Udruga Argonauta se i ove godine priključila Europskom tjednu za smanjenje otpada i to s projektnom aktivnosti Zujanjem do hrane – Zujanjem do znanja kroz koje će se urediti dječje igralište pomoću odbačenih guma. Kroz mjesec studeni, odbačene gume su dobile novo lice i sada predstavljaju razno voće i povrće, odnosno hranu za koju možemo zahvaliti marljivim i nevjerojatno bitnim oprašivačima! Kroz edukativno-reciklirano igralište djeca će naučiti što je to koncept 3R, razloge zbog kojih moramo zaštiti oprašivače te razloge zbog kojih trebamo cijeniti hranu koju jedemo.

Projektna aktivnost je financirana iz donacije Općine Tisno. U izradi guma koje će predstavljati voćno-povrtni poligon za vrijedne pčelice, sudjelovali su Argonautini dugoročni i kratkoročni ESC volonteri koji su svojom kreativnošću i predanošću zasluženo ostvarili titulu pobjednika EWWR-ovog fotonatječaja. Fotografija pod nazivom TIREFRAME, odnosno Okvir od gume prikazuje izradu jedne odbačene gume uokvirene već gotovim proizvod – gumom koja predstavlja ni više ni manje nego šipak.

U kombinaciji s ostalim voćem i povrćem, gume će biti postavljene na dječje igralište u Tisnom. Udruga Argonauta poziva sve da moto 3R počne primjenjivati u svakodnevnom životu te da u računicu ubace barem još jedno slovo „R“ – Refuse, odnosno Odbij kupovinu raznih predmeta koji nisu prijeko potrebi, koje nećete prenamijeniti ili koje nije moguće reciklirati. Nova godina je odlična prilika za razmišljati o novim odlukama, a Eko odluke se čine kao odličan izbor!

Iz kategorije: Vijesti