Datum objave: 09. Prosinac 2021

IMUNOLOG TROBONJAČA : Djecu treba cijepiti, ali jasno je da će oko toga biti dosta otpora

Diana Ferić
Diana Ferić

Djecu, kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju', kaže imunolog Zlatko Trobonjača koji je na HTV -u komentirao najave opočetku cijepljenja djece stare od 5 do 11 godina. Kaže kako vjeruje da će 'tu biti dosta komentara i otpora'.

'Cijela psihoza koja se digla oko cjepiva, potpuno nepotrebno, sada su posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Djecu kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni COVID, mogu razvit multirganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju niti jedno dijete nije umrlo', objasnio je doktorZlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci zaHRT.

Dodaje da se djeca cijepe s drugim cjepivima i da nema većih problema.

'Treba roditelje dobro informirati. Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djecajako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to biliblagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučemo, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa.', objašnjava Trobonjača.

Trebaju li veći radni kolektivi testirati i cijepljene i necijepljene?

'To bi bila jedna idealna situacijakada bi testirali sve, primjerice u zdravstvenim institucijama ili socijalnim institucijama. Ali to je velik financijski poduhvat, to se ne može napraviti da se svakih primjerice tri dana testira oko 150 tisuća ljudi. Upravo se zato testira necijepljena populacija koja više širi virus od cijepljenih osoba.', odgovara imunolog koji na pitanje bi li osiguravanje trajne covid potvrde za osobe koje se cijepe takozvanom 'booster dozom' zapravo moglo motivirati ljude da se odluče na taj korak kaže:

'Ovatreća doza neće osigurati neku trajnu imunost, pogotovo kroz prizmu omikron varijante, koji izbjegava imunost. Ako smo postigli imunost protiv delta virusa ili izvornog wuhanskog soja cijepljenjem, ta nas imunost sigurno neće kroz dugo vrijeme štititi od omikron varijante, ako se on proširi. Postoji i mogućnost pojave novih sojeva. Dakle, ovo nas preboljenje i cijepljenje štiti od nekih sojeva, ali nas ne štiti od svih sojeva.', kaže Trobonjača.

Ističe da sve ovisi o tome što će se u budućnosti događati. 

 

Iz kategorije: Vijesti