Datum objave: 07. Prosinac 2021

PAUK vs. PETRINA / Istina o Petrininim navodno nezakonito izgrađenim vilama kod Primoštena

Diana Ferić
Diana Ferić

Pozivajući se na staru izreku “ TKO O ČEMU, *URVA O POŠTENJU” bivši župan Šibensko – kninske županije Goran Pauk prije nekoliko dana je na svom Facebook profilu prozvao aktualnog predsjednika Županijske skupštine i načelnika Općine Primošten da su mu službenici u Upravnom odjelu za prostorno uređenje nezakonito izdali lokacijske i građevinske dozvole za gradnju dviju vila u blizini Primoštena. Objavio je fotografiju jedne od tih vila u Roh Bau fazi čija je prodaja oglašena za cijenu od oko 600 000 eura, a nalazi se kilometar i pol od Primoštena.


Pauk tvrdi da su te dozvole izdane na temelju Prostornog plana Općine Primošten koji nije usklađen s planom višeg reda - Prostornim planom Šibensko – kninske županije. Pozvao se na nalaz Ministarstva ističući da su ono ustanovili te nezakonitosti i neusklađenost plana, a završio je svoju objavu riječima: “Dozvole su izdane sukladno odredbama plana općine Primošten ( sic! ) koje su, zamislite, bile u suprotnosti ( sic! ) sa odredbama županijskog prostornog plana kao plana višeg reda i kojeg se moralo poštovati. A nije. Dvije lokacijske i dvije građevinske dozvole su izdala dva županijska službenika suprotno županijskom prostornom planu! Kako, zašto, tko ih je na to natjerao, naveo, nagovorio, preveslao, podmitio možda?

Svakome tko poznaje prilike i odnose u Županiji teško je i povjerovati da bi neki službenik bilo kojeg odjela u vrijeme HDZ - ove vlasti i HDZ - ovog župana Gorana Pauka upustio u takve makinacije s Petrinom koji tada bio persona non grata kao i da bi Zavod za prostorno planiranje, čijeg je ravnatelja Petrina često prozivao u javnosti, tolerirao neusklađenost PP Općine Primošten sa županijskim Planom. Dozvole su izdane 2013. i 2014. godine dakle u vrijeme kada je Pauk bio župan. U objavi se on od toga ograđuje i obrazlaže da kao župan nije imao uvid u to: “Tragično je to što su sporne građevinske dozvole izdane u mom mandatu, nažalost bez mog saznanja jer se radi o aktima u upravnom postupku koje izdaje ovlašteni službenik i župan nije sastavni dio tih postupaka”, kaže on.

Upravo je on, nakon gubitka izbora, zatražio od Ministarstva reviziju tih dokumenata.

Očekivano, odmah je na svom Facebook profilu reagirao Stipe Petrina objavljujući faksimil nalaza Ministarstva prostornog uređenja u kojem se govori o dozvolama za dva gospodarsko – stambena objekta s bazenom, ali i stajama za životinje. Ni jednom riječju se ne spominje navodna neusklađenost primoštenskog prostornog plana. U njemu stoji i da “Ministarstvo kao niti prvostupanjsko tijelo nema mogućnosti poništavanja ili ukidanja navedenih građevinskih dozvola, posebice nakon stupanja na snagu Odluke Ustavnog suda RH broj U-IIIB/1373/2009 od 07. srpnja 2009. godine („Narodne novine „, br. 88/09) te da za poništavanje ili ukidanje predmetnih građevinskih dozvola nema razloga jer je potrebno da uvjeti budu kumulativno ispunjeni", a u ovom slučaju toga nema. Bez obzira na to Pauk poziva aktualnog župana da zatraži ukidanje tih dozvola i ironično dodaje da, ako mu je to teško, zamisli da je investitor on ili smijenjena ravnateljica Ljekarni Sanja Čatlak.

Zatražili smo objašnjenje od prozvanog Petrine.

“Točno je da me Goran Pauk direktno optužuje da su mi se nezakonito izdale dozvole na česticama kako je navedeno u odgovoru od stane Ministarstva Prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Međutim, iz dopisa navedenog Ministarstva vidljivo je da su lokacijske i građevinske dozvole izdane pozivom na Prostorni plan uređenja Općine Primošten što se sve može provjeriti u Službenom vjesniku Šibensko-kninske županije“, br. 13/05, 10/08, 5/11 i 10/11 i „Službenom vjesniku Općine Primošten“, br. 3/13 ). Iz ovoga se da iščitati da je čak 5 puta Prostorni plan uređenja Općine Primošten. Taj je plan bio na provjeri kod Županijskog zavoda za prostorno uređenje kod gospodina Lučeva, a s tim je bez ikakve sumnje bio i upoznat i Goran Pauk. Svaki put Prostorni plan uređenja Općine Primošten dobije zeleno svijetlo od Županijskog zavoda na činjenicu da je usklađen s PPU Šibensko-kninske županije. Poslije toga svi planovi idu na kontrolu Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gdje se utvrđuje jesu li usklađeni s dokumentom prostornog uređenja države, odnosno prostornim planom područne (regionalne) razine. Iz ovog slijedi da niti jedan referent niti itko tko je obrađivao predmet nije mogao napraviti grešku, ako je greška postojala onda bi je trebalo tražiti na područnoj ( regionalnoj) odnosno državnoj razini”, ističe Petrina.

Neki su odmah zaključili kako je Pauk svojom objavim zapravo zabio autogol, a sumnjama u mito i korupciju ili trgovinu utjecajem zapravo daje za zapravo aktualnoj županijskoj vlasti koja tvrdi da je u tom Upravnom uredu upravo za njegove vladavine vladao nered.

Možda je Pauk svojom objavom želio i skrenuti pozornost javnosti kako Petrina gradi i prodaje vile te izazvati sumnja u to odakle mu novac kako to obično biva kada je riječ o dužnosnicima. Činjenica je da Petrina svojim stilom vladanja, izjavama, imidžom beskompromisnog borca protiv kriminalnih radnji i svojim bavljenjem zemljom i poljoprivredom u slobodno vrijeme ne ostavlja dojam čovjeka koji gradi vile i trguje nekretninama već čovjeka koji živi skromno pa je priča o vilama s njim teško spojiva. No isto tako je  poznato da nije siromašan  jer je kao rođeni Primoštenac naslijedio od roditelja nekretnine u Primoštenu.

“Ja sam vlasnik zemljišta i ishodovao sam građevinske dozvole. Te dvije nedovršene vile nisu građene za prodaju. Upravo zbog toga što se bavim poljoprivredom uložio sam u ovaj projekt. Treba vidjeti projekte i puno toga bi bilo jasnije za koju funkciju služe ovako izgrađeni objekti. Objekti su čisti preslik seoskih gospodarstava u Italiji. Treba pogledati i vidjeti što se po projektu predviđa na ostaku zemljišta. Predviđena je sadnja 300 loza i 50 maslina te svih mediteranskih vrste voća i povrća. U objektu je predviđen prostor za preradu i čuvanje vina i ulja, kao i kućica za male životinje kao što su kokoše, tuke i kunići. To je tipični presjek jednog manjeg OPG-a iz Toscane”, objašnjava Petrina.
On ima objašnjenje i zašto se Pauk uhvatio njega i njegovih nekretnina te zašto spominje smijenjenu ravnateljicu Čatlak.
“Povod je upravo to što je on dao nezakonitu suglasnost mimo svojih ovlasti i suprotno Zakonu omogućio da Ljekarne kupe nekretnicu za 5 puta veću cijenu nego što ju je kupio prijašnji vlasnik za što imam kompletnu dokumentacija i to je razlog zašto se Goran Pauk koprca”, tvrdi Petrina.
Poznato je da je zbog tog slučaja nedavno smijenjena ravnateljica Sanja Čatlak i da je aktualni župan Marko Jelić protiv nje podnio kaznenu prijavu.

Petrina je objavio  i da ga je bivši župan, nakon što mu je odgovorio, blokirao na svom Facebook profilu.
“Nešto što se zove Goran Pauk nadimka "SEF " , što je na žalost bilo župan ŠKŽ je na svom profilu LAŽNO stavio kako sam ja eto NEZAKONITO dobio dozvole za gradnju 2 kuće . Super, odgovorio sam mu i on me je BLOKIRAO", napisao je Petrina.

Iz kategorije: Vijesti