Datum objave: 25. Studeni 2021

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO / Traži se od Sabora smanjenje "ženskog poreza" na 5 posto, u Inicijativi nema zastupnica HDZ -a i konzervativaca

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Hrvatskoj svaka deseta žena nema novca za kupnju dovoljno uložaka i tampona. Čak trećina žena i djevojaka prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Zbog toga Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, Ženska grupa Karlovac - "Korak", HERA Križevci, Roditelji u akciji - RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, "Bolja budućnost", Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA", U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih - Mladforma, EMA - Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru pokreće peticiju za smanjenje “ženskog” poreza u Hrvatskoj na 5%. Naime, menstrualne potrepštine u Hrvatskoj oporezuju se kao luksuzni proizvod, s visokih 25%. Radi se o trećem najvećem porezu na robu široke potrošnje u svijetu. Ovako visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu potiče nejednakost i diskriminaciju u društvu. Ovim porezom pogođeno je više od polovice stanovništva kojemu je, zbog toga, znatno smanjena kvaliteta života. Važno je istaknuti da su žene u Hrvatskoj zbog “ženskog” poreza prisiljene kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine ili si ih uopće ne mogu priuštiti.

 Tim povodom bit će održana konferencija za novinare na kojoj će  biti predstavljena peticija, kao i zahtjevi udruga vezani uz smanjenje “ženskog” poreza. Medijima i javnosti će se obratiti:

  • Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter

  • Anka Mrak - Taritaš (GLAS), saborska zastupnica

  • Sandra Benčić (Možemo!), saborska zastupnica

  • Sabina Glasovac (SDP), saborska zastupnica

  • Ivana Kekin (NL), saborska zastupnica

  • Katarina Nemet (IDS), saborska zastupnica

  • Dalija Orešković (Centar), saborska zastupnica

  • Katarina Peović (RF), saborska zastupnica

  • Tihana Naglić, koordinatorica programa za ljudska prava u udruzi PaRiter

 

Na konferenciji će sudjelovati i Mirela Ahmetović (SDP), Marijana Puljak (Centar), Urša Raukar - Gamulin (Možemo!), Sanja Radolović (SDP), Martina Vlašić Iljkić (SDP), Andreja Marić (SDP), Katica Glamuzina (NZ), Boška Ban Vlahek (SDP), Ivana Posavec Krivec (NZ), Romana Nikolić (NZ) i Irena Simunić (NZ).

Peticija je od iznimne važnosti zbog toga što je Vlada Republike Hrvatske u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje minimalne porezne stope od 5%. Članovi Vlade su na taj način pokazali nerazumijevanje prema ženama te da je za njih rodna ravnopravnost očito samo deklarativna. A riječ je o jednoj od ustavnih vrednota Republike Hrvatske i jednom od temeljnih načela Europske unije.

U Hrvatskoj su potrebne zakonske izmjene koje će pridonijeti smanjenju diskriminacije i smanjenju menstrualnog siromaštva. Iz tog razloga pokrenuli smo peticiju kojom želimo potaknuti građane da budu solidarni sa ženama i djevojčicama. Vrijeme je da žene i djevojke prestanu osjećati sram zbog menstruacije, da zbog toga ne idu u školu i na posao te da propuštaju dio života! Higijenske potrepštine za žene nisu i ne smiju biti luksuz, a smanjenje “ženskog” poreza je potrebno kao prvi korak u borbi protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije!

Iz kategorije: Vijesti