Datum objave: 24. Studeni 2021

TROKUT / Predstavnici njemačke tvrtke We Frame počeli su u Šibeniku kao digitalni nomadi, a sada otvaraju razvojni centar

Diana Ferić
Diana Ferić

Njemački uspješni Start Up We Frame otvara svoj razvojni centar u Centru za nove tehnologije  Trokutu u Šibeniku,  a danas su ga predstavili na  konferenciji za novinare.

"Naša tvrtke ima sjedište u Münchenu. Oni su vrlo propulzivni Start up. Ove godine su imali promet od 12 milijuna eura.  Do sada su bili orijentirani na njemačko, austrijsko i švicarsko tržište, a sada se šire na tržište SAD - e i ostali dio Europe.  U Trokutu razvijamo svoj centar kako bismo našim mladim stručnjacima l koji sada odlaze raditi vani omogućili da ostanu u svojoj domovini.  Odlučili smo  im posao dovesti ovdje. Mi djelujem kao  kolaboracijski servis a spoj smo hardverskih, softverskih pa i socio - psihološkim elemenata.  nudimo takozvane pametne ploče za organizacije sastanaka i konferencija koje omogućavaju  učinkovitije praćenje i sudjelovanje i to ne samo na lokaciji na kojoj se održavaju nego se mogu uključivati i sudionici s različitih lokacija  kroz te hibridne meetinge. Već smo zaposlili nekoliko ljudi ,a nadam se da ćemo ih kroz  Trokut privući još, kazao nam je predstavnik te tvrtke Vojislav Divljaković  koji nam je otkrio i zbog čega za razvoj tog centra nije izabrao neki veći grad poput Splita ili Zagreba. Jednostavno, supruga mu nje rođena Šibenčanka pa prema Šibeniku ima poseban odnos. 
U Šibeniku su počeli raditi kao digitalni nomadi, jednu od njih 40 koliko ih je proteklih šest mjeseci koristilo prostor u Trokutu. Prosječno su tu boravili 19 dana, no neki su ostali ili će ostati puno duže. 
Među njima je Mike  Pully  koji je proveo više od dva i pol desetljeća u IT industriji, radeći s tvrtkama kao što su Apple i HP ,  danas  ima vinograde u Jadrtovcu. Počeo je kao digitalni nomad u Trokutu, a pomagao im je u Poduzetničkom inkubatoru. 
Odnedavno  stanari Trokuta su i mladi stručnjaci  Julian i Kelly iz SAD -a i Diego iz Bolivije.
Julian se bavi strojnim učenjem,a  Kelly je odvjetnica. U Šibeniku su mjesec i pol dana ostat će osam mjeseci.
"Jednostavno sam googlajući tražio mjesto u koje bi mogli doći i raditi i u jednom blogu sam pročitao priču o Trokutu. Ja uglavnom radim i imam malo slobodnog vremena, ali Kelly je do sada uspjela posjetiti Split. U slobodno vrijeme uživamo šetajući prirodom  i plažama, rekao nam je Julian.
Diego je softver developer iz Bolivije koji radi za američke tvrtke i posao mu nije vezan za određenu lokaciju. U Šibenik je došao jer tu ima prijatelje. Ostat će do ljeta sljedeće godine,a onda će vjerojatno otići u neku drugu državu. 
"Dok sam bio u Kolumbiji čitao sam o opcijama rada na daljinu. Istraživao sam kakvi su uvjeti za digitalne nomade u različitim državama, a budući da su mi prijatelji nogometaši došli u Šibenik,i ja sam odlučio tu doći. Online sam uspio srediti sve dozvole tako da ostajemdo lipnja sljedeće godine", kazao nam je.  
 
O Trokutu i dosadašnjih aktivnostima na današnjoj konferenciji za novinare govorio je i Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Grada Šibenika. 
Iz kategorije: Vijesti