Datum objave: 23. Studeni 2021

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA / Petrinini vijećnici nisu podržali Jelićev prijedlog rebalansa proračuna, Petrina ponovno napao Jelića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vijećnici Nezavisne liste Stipe Petrina nisu danas digli ruku za Prijedlog drugog rebalansa proračuna Šibensko – kninske županije župana Marka Jelića, predstavnika izvršne vlasti u kojoj sudjeluju pa taj prijedlog nije prošao. Za njega su glasali svi ostali vijećnici iz vladajuće koalicije – SDP -a i Domovinskog pokreta pa i vijećnici srpske manjine, ali nije bilo dovoljno glasova da prođe. Uz vijećnike NL Stipe Petrine suzdržani su bili i vijećnici HDZ -a i Suverenista. Proračun je prema tim izmjenama trebao biti smanjen za 26 milijuna kuna.

Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine zamjerio je županu Jeliću način na koji mu je dao taj prijedlog za sjednicu Skupštine kazavši da ga je doveo pred gotovo čin, a da nije ispoštovao dogovor da ga zajednički prije toga „prođu i rasprave”. Istaknuo je i da župan Jelić ima selektivni pristup kod nagrađivanja vrhunskih sportaša i manifestacija. Podsjetio je kako je tražio izmjene proračuna da bi se s 50 000 kuna mogla nagraditi osvajačica olimpijske medalje iz Knina Matea Jelić, ali da mu nije palo napamet da to napravi u slučaju Nives Radić koja je pet godina za redom osvojila svjetska prvenstva u kickboxingu te da je za Cro Race, najveće sportsko natjecanje ove godine u Hrvatskoj na njegovu molbu kao načelnika Općine Primošten koja je bila jedna od destinacija na ruti natjecanja odobrio samo 5 000 kuna, a da mi nije službeno ni odgovorio nego mu je poručio usmeno po zamjenici Ukić Kotarac da ne može odobriti veći iznos.

Podsjetio je i kako je SDP tada tražio da se te nagrade ne donose od slučaja do slučaja nego da se izradi pravilnik o nagrađivanju po kojem bi svatko tko osvoji neku medalju imao pravo na određenu nagraduz proračuna, ali da do danas to nije napravljeno. 

Župan Jelić mu je na to odgovorio da može osobno odobriti samo 5 000 kuna,a da su njegovi vijećnici ili vijećnici neke druge opcije mogli predložiti ono što je on u slučaju Matee Jelić. Na to je Petrina poručio Jeliću: „Ako propadnete kao župan, uspjet ćete kao svetac” i dodao da se služi dezinformacijama a to j znači da kaže „malo istine umotano u puno laži”.

Na to je Jelić citirao Marka Twaina, kojeg je danas spomenuo nekoliko puta."Nikad ne ulazi s nerazumnima u raspravu jer će te spustiti na svoju razinu, a tamo će te pobijediti na iskustvo".

Tanja Radić Lakoš iz HDZ -a je istaknula kako nova županijska vlast nije napravila ništa, da su odustali od nekih projekata, da nisu pomogli odgoju i obrazovanju, da su smanjili u proračunu ionako mali iznos za poljpoprivredu, a dodala je i kako je za koaliciju na vlasti sramota da im njihovi prijedlozi ne prolaze ili da se povlače s dnevnog reda.

Iz kategorije: Vijesti