Datum objave: 22. Studeni 2021

VUKOVAR / U Beogradu obilježena obljetnica pada Vukovara podsjećanjem na logore za Hrvate i žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Trideseta obljetnica pada Vukovara obilježena je u Hrvatskoj nizom prigodnih komemorativnih manifestacija na kojima o kojima se puno pisalo i opširno izvještavalo. U danima dubokog pijeteta i podsjećanja na žrtve velikosrpske agresije i zločine četnika, JNA i srbijanskih dragovoljaca, malo ispod radara hrvatske javnosti prošla je vijest da je 30. obljetnica pada Vukovara obilježena i u Beogradu. U glavnom gradu Srbije tim su se povodom na komemorativnom skušu okupile brojne žene odjevene u crno koje su podsjetile na Vukovar, kako su kazale grada-žrtvu velikosrpske agresije, te podsjetile na na koncentracione logore za hrvatske zarobljenike i civile, u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, u kojima je 1991. i 1992. bilo zlostavljano više hiljada ljudi.
-Povodom 30. godišnjice od pada Vukovara, rečeno je na skupu Žena u crnom u Beogradu, - podsećamo na to da je 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“, a da je 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, prekriven je zavetom ćutanja i poricanja!
Beogradske Žena u crnom ponovile su svoju nakanu da se spomen pločama obilježe svi objekti u Republici Srbiji u kojima su bili koncentracioni logori za Hrvate.
-Trideseta obletnica pada Vukovara trenutak je da se prizna patnja žrtava, da se nekako rehabilituje ljudskost u ovoj zemlji. Važno je da se fokusiramo i na žrtve Srebrenice i srebrenički genocid. Srpska radikalna stranka čije je dete sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić harala je i ubijala po Vukovaru, Slavoniji, Bosni i Hercegovini, a danas se u Srbiji krivcima proglašavaju oni koji ukazuju na zločine, a slave se oni koji su činili zločine, - kažu Žene u crnom i ističu da su tijekom opsade Vukovara počinjeni ratni zločini urbicida i kulturocida, da je u velikosrpskoj agresiji Vukovar postao simbol barbarskog uništavanja:
-U Vukovaru je ubijeno je više od 1000 civila, ranjeno je više od 25 000 ljudi. Nakon početka opsade grada Vukovara, na teritoriji Srbije formirano je nekoliko logora za Hrvate i ljude s teritorije Hrvatske. Kroz logore u Srbiji prošlo je oko 7000, a u njima je duže zadržano oko 3 500 ljudi. Od posledica premlaćivanja i zlostavljanja, kao i usled nedostatka adekvatne medicinske pomoći, u logorima u Srbiji preminulo je najmanje 14 zatočenika. Za sve ove zločine osuđeno je samo jedno lice, - ističu Žena u crnom.

Ženema u crnom na skupu u Beogradu održanom u povodu 30. obljetnice pada Vukovara, podržili su se aktivisti grupe Anima iz Bosne i Hercegovine, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, ZDF i Građanskog demokratskog foruma. Sudionici skupa uputili su državnim institucijama zahtjeve da se u Srbiji zakonom zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima, da se obznani istina o nestalima, da se otvore svi državni arhiv u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i da se pokrenu sudski postupci protiv osnivača logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.
U suradnji sa Fondom za humanitarno pravo, Žene u crnom izradile su kartu logora za Hrvate u Srbiji.

Iz kategorije: Vijesti