Datum objave: 10. Studeni 2021

JE LI MOGUĆE? Niko Bašić isključen iz projektiranja svog autorskog rada - eskalatora u dvojnom bedemu

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Akademik Niko Bašić, arhitekt koji je osmislio takozvanu Šibensku okomicu, gradnju žičara koje će povezati šibenske tvrđave i eskalatora u dvojnom bedemu isključen je iz projekta gradnje tog elevatora. Umjesto njemu taj je projekt gradska vlast povjerila isto tako renomiranom arhitektu Davoru Popoviću. Na naš upi zbog čega su odustali od suradnje s Nikom Bašićem iz Ureda gradonačelnika su nam odgovorili.

 

Arhitekt Nikola Bašić i Marinaprojekt d.o.o. iz Zadra Gradu Šibeniku nisu isporučili  doradu idejnog projekta urbanog eskalatora Dolac – sv. Mihovil usklađenu sa smjernicama konzervatorsko-restauratorskog elaborata te potrebama Javne ustanove Tvrđava kulture i Grada Šibenika, koja je naručena 30. svibnja 2019. godine. Čekali smo ga više od 2 godine, nakon čega smo krenuli u izradu novog, manje invazivnog i pješačkim koridorima šireg, idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja valorizacije tog prostora”.

Niko Bašić, veliki zaljubljenik u Šibenik,  međutim, tu priču ne potvrđuje. Kazao nam je da su na zahtjev grada Šibenika 29. svibnja, 2019. godine dostavili preliminarnu informativnu ponudu za dvije dionice Šibenske okomice” i to idejno rješenje žičare i dopunu ranijeg idejnog rješenja urbanog eskalatora, ali da je Grad, na njihovo iznenađenje i bez ikakve prethodne obavijesti o tome njihov projekt i program, koji su autorsko djelo objavio kao podlogu u natječaju za izbor projektanta žičare, u kojem je najniža cijena, u ovom slučaju - dampinška bila jedini kriterij odabira.

 

Pritom je u raspisu natječaja zatajeno ime autora izvornog rješenja, dapače, eksplicite je naglašeno da se radi o projektu koji nema karakter autorskog djela. Poziv Grada da sudjelujem na takvom natječaju doživio sam licemjernim i pristojno sam ga odbio pismom u kojem sam molio da se u raspisu natječaja zaštiti status izvornog autora, ali to je ostalo bez ikakvog odgovora.Nakon takvog postupka i potpune ignorancije, moja suradnja s gradom više nije bila moguća. Ipak, radi potpune istine, moram reći da niti od mene niti od tvrtke Marinaprojekt d.o.o. Zadar nikad nije zatražena službena ponuda za dopunu projekta urbanog eskalatora između dvojnih bedema. Grad tvrdi da izmjenu i dopunu projekta čeka više od dvije godine, a istina je samo to da smo e-mailom dobili presliku paragon-narudžbenice(?!) u kojoj je kemijskom olovkom opisana projektna usluga na način kako se kupuju paprike. Nije provedena nikakva formalna procedura nabave niti je potpisan  ugovor o projektiranju”, ističe Niko Bašić.

Kao potvrdu toga poslao nam je faksimil te narudžbenice i e mail poruku koju je posao dogradonačelniku Šibenika Danijelu Mileti u kojoj je reagirao na neprimjerenost korištenja njegovog autorskog djela u javnom pozivu kao i na to da jedini kriterij bude najniža cijena. Izrazio je nevjericu da „šibenski alternativni sustav urbanog prometa ( ŠIBENSKA OKOMICA ), koji je Marinaprojekt inicirao i na kojem rade i kojeg promoviramo kao autentičnu autorsku ideju punih četrnaest godina, sada, u segmentu žičare, ide u projektiranje temeljem javne nabave, čiji je jedini kriterij za izbor izvoditelja radova - najniža cijena (?!) i da se sada omogućava da njihovo višekratno javno objavljeno autorsko djelo interpretiraju drugi bez njihove suglasnosti”.

Na taj e mail nikada nije dobio odgovor.

Gradska vlast očito nema izgrađenu svijest o potrebi poštivanja autorskog djela i to u vremenu, kako kaže Niko Bašić , kad se toliko zalažemo za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva, i kada se svaki pjesmuljak ili kompjutorska igrica štiti kao autorsko djelo, ja sam, kao autor jednog kapitalnog projekta, doslovce pokraden.

 Moj petnaestogodišnji rad, moja autorska izvorna i ranije nepoznata ideja, kojom sam otvorio neslućene i drugačije vizije razvoja Šibenika, oteta mi je i ustupljena drugom”, zaključuje.

 

Podsjećamo, da je gradska vlast imala problema s nepoštivanjem autorskog rada arhitekata Vuli Iveković u slučaju projekta uređenja tvrđave svetog Ivana oko čega se vodio sudski spor koji je na kraju zaključen nagodbom. 

Iz kategorije: Vijesti