Datum objave: 29. Listopad 2021

OBITELJSKI LIJEČNICI DOBILI DODATNU ZADAĆU / U Šibeniku cijepljeno samo 16 posto osoba starijih od 65 godina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Priroitet Ministarstva zadravstva u borbi protiv širenja koronavirusa je zaštiti osobe starije od 65 godina pa su obiteljski lijenici dobili posebnu ulogu u tome da ih nagovore na cijepljenje, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naš cilj je zaštititi naše starije, osobe preko 65 godina. Donijeli smo odluku o raspodjeli rada za obiteljske liječnike. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 nije cijepljeno. Onima koji su stariji od 65 godina, njih 31,3 posto nije cijepljeno. 267.176 naših sugrađan je to. To su najizloženije osobe. Stoga je od osnovnog značaja doći do tih bolesnika. Obiteljski liječnici su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godine, a koji nisu cijepljeni, a to jedino mogu oni zbog GDPR-a, moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja, Ako ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana moraju obavijestiti naše starije sugrađane o cijepljenju”, istaknuto je.

Ministar Vili Beroš istaknuo je primjer Doma zdravlja Šibenik u kojem je cijepljeno samo 16 posto starijih osiguranika.

Ne razmišljamo o obveznom cijepljenju za neku dobnu skupinu, vidjet ćemo. Ovom novom odlukom sve je potpuno jasno definirano. Imamo neke ordinacije u kojoj je procijepljenost 20 posto, a u nekima je 90 posto. Recimo u Domu zdravlja Šibenik je procijepljenost starijih samo 16 posto. Vjerujem da će ova nova odluka polučiti rezultate, jer će doktori morati obavijestiti Ministarstvu o svemu što rade”, istaknuo je.

Za sada se ne razmišlja o širem uvođenju Covid potvrda.

 

Iz kategorije: Vijesti