Datum objave: 22. Listopad 2021

IN MEMORIAM / Umro je hrvatski glumac Žarko Potočnjak. U Šibeniku je proveo djetinjstvo i učio brodogradnju, a ljeta je provodio na Krapnju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Žarko Potočnjak, jedan od najboljih i najpopularnijih hrvatskih kazališnih, filmskih i televizijskih glumaca. Pamtimo ga po fantastičnim ulogama u filmovima “Izbavitelj”, “Živi bili pa vidjeli”, “Večernja zvona”, “Glembajevi”, “Ljeto za sjećanje”, “Novogodišnja pljačka”, “Srce nije u modi” te posebno “Pjevajte nešto ljubavno” i televizijskim serijama “Lažeš Melita”, “Bitange i princeze” i “Najbolje godine”, a godinama je širio dobre vibracije, smijeh i veselje kao piktoreskni lik Srećka Leša u humorističnoj seriji “Nad lipom 35”.
Stjecajem životnih okolnosti Žarko Potočnjak rodio se 1946. godine u Pakracu, a odrastao je u Zagrebu i na svojevrstan je način bio utjelovljenje tipičnog, simpatičnog zagrebačkog Purgera. Otac mu je bio doktor prava, a majka učiteljica, no njegov djed bio je učitelj i profesor violine u Šibeniku. Zbog toga je Žarko Potočnjak dobar dio djetinjstva proveo u Šibeniku sanjajući da će postati – brodograditelj. U šibenskom brodogradilištu Torić učio je kako se grade brodovi od drveta, a po završetku srednje škole upisao je studij brodogradnje koji je prekinuo nakon tri godine jer je uspio upisati akademiju i posvetiti se glumi, svojoj drugoj ljubavi koja je u njemu tinjala.

Ipak iako je život proveo u Zagrebu, ostao je vezan i za Šibenik i, na poseban način, za brodogradnju. Ljeta je s obitelji provodio na Krapnju u kući svoje punice u čijoj je konobi provodio sate posvećen svom hobiju – gradnji modela i maketa brodova.

Žarko Potočnjak djetinjstvo je proveo u Šibeniku gdje učio vještinu drvene brodogradnje.

Foto: Privatne fotografije obitelji Potočnjak i www.sinkropedija

 

Iz kategorije: Vijesti