Datum objave: 06. Listopad 2021

ZAŠTITA RIBLJEG FONDA / Europski parlament hvali mjere zaštite u Jabučkoj kotlini kod Žirja

Diana Ferić
Diana Ferić

Jabučka kotlina, jadransko područje od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, primjer je zaštite i obnove ribljih stokova u Sredozemlju, zaključili su u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu. 

Stanje većine ribljih stokova u Sredozemnom i Crnom moru i dalje je kritično, a jedino ravnotežom između okolišne, gospodarske i socijalne održivosti moguće je zaštititi biološku raznolikost, baš kako su to uspjeli u Jabučkoj kotlini, navodi se u izvješću Europskog parlamenta usvojenom u srijedu.

U tom području na sredini Jadranskog mora zabranom koćarenja zaštićene su grdobina i oslić, a u izvješću o obnovi ribljih stokova u Sredozemnome moru taj je primjer istaknut kao vodilja za budućnost u pogledu oporavka ribljih stokova, piše Index.hr.

"Potrebno je brinuti i za ribu i ribare"

U tom procesu potrebno je uključiti ribare, uložiti više napora u prikupljanje podataka o nepoznatom stanju velikog broja stokova, ali i proširiti mrežu područja za oporavak, ističu europarlamentarci.

"Potrebno je stvoriti uvjete da su u isto vrijeme zaštićeni resursi i poduzeća profitabilna, a to je moguće usklađivanjem svih donesenih propisa. Sve kako bi se pojednostavile ribolovne aktivnosti, a smanjilo opterećenje tvrtki", poručio je na plenarnoj sjednici u utorak izvjestitelj Raffaele Stancanelli (ECR), koji je pozvao Vijeće i Komisiju da se suspendiraju povlaštene carine za proizvode ribarstva i akvakulture za zemlje izvan Europske unije koje ne surađuju u zajedničkoj borbi protiv nezakonitog ribolova.

Strategijom Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, donesenoj prošle godine, plan je do 2024. smanjiti ribolov do 40 posto u stokovima zapadnog Sredozemlja, ali to ne bi trebalo kao posljedicu imati povećanje cijena uvoza i smanjenja proizvodnje hrane u Europskoj uniji, naglasio je Stancanelli.

Iz kategorije: Vijesti