Datum objave: 29. Rujan 2021

TURISTIČKA POSTSEZONA / Neočekivano dobri rezultati, u hotelima se traži soba više, a i u kampovima su prezadovoljni

Diana Ferić
Diana Ferić

Dok je predsezona u Hrvatskoj podbacila, sezona je nadmašila sva očekivanja izvrsnim rezultatima, međutim ostvarilo se ono i čemu se mnogi nisu nadali - postsezona je napokon oživjela, piše index.hr.

Lani su turisti već sredinom kolovoza pobjegli iz Hrvatske, nakon što smo označeni crvenom bojom zbog porasta brojki novozaraženih koronavirusom, a iako se isti scenarij, što se tiče označavanja crvenom bojom, ponovio i ove godine, to nije imalo isti efekt na turizam kao 2020.

U hotelima se, kako doznajemo, traži soba više, a iako smo pred samim ulaskom u listopad, u Hrvatskoj trenutno boravi oko 200.000 turista.

Prema podacima sustava eVisitor, koje smo dobili iz HTZ-a, u dosadašnjem dijelu rujna u Hrvatskoj je ostvareno 1.7 milijuna dolazaka i 11.3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje rujna lani predstavlja rast od 239 posto u dolascima i 146 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje rujna 2019. navedeno predstavlja 85 posto rezultata u dolascima i 95 posto rezultata u noćenjima.

Ostojić: Počele su se vraćati grupe

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), za Index je rekao da su hotelijeri, a i kampovi, prezadovoljni postsezonom.

"Postsezona hotela i kampova je bila odlična, ovo što se dogodilo sa stavljanjem Hrvatske u crveno nije utjecalo na naš turizam, zbog toga nije bilo ni jednog otkazivanja bukinga. Praktički su svi hoteli koji su radili u kolovozu nastavili s radom i u rujnu, a imali smo sreće i s vremenom. Svi skupa možemo biti prezadovoljni. I još jedan zaključak svega jest da se u postsezoni potvrdilo da što hotel ima veću kvalitetu i više zvjezdica, to je takav objekt traženiji i popunjeni, to je poruka svima i za budućnost", rekao je Ostojić za Index.

Navodi da se tijekom postsezone u rujnu moglo primijetiti da su se u Hrvatsku počele vraćati grupe, koje su zbog pandemije izostale zadnjih godinu i pol.

"Organizirani vid turizma, bilo da su to manji eventi, kongresi, vinske ture, umirovljeničke grupe, svi su se prilagodili postojećoj situaciji. Ako gosti, odnosno grupe imaju covid-potvrde, nema nikakvih ograničenja za organiziranje specijaliziranih grupa", rekao nam je Ostojić.

Iz kategorije: Vijesti