Datum objave: 24. Rujan 2021

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE / Kako je Dujić pokazao neznanje o tomu što je skupštinska većina i kako se i vladajuća većina podijelila oko spajanja domova zdravlja

Diana Ferić
Diana Ferić
 Sjednica Županijske skupštine koja se danas održala u Drnišu ostat će upamćena po neznanju matematike  odnosno što je  relativna i apsolutna  većina u Skupštini  to osnovnih računarskih operacija koje je pokazao vijećnik HDZ -a  Nediljko Dujić te prijedlogu  jedne sadržajne odluke nove županijske  odluke o spajanju triju Domova zdravlja u Županiji u jednu, što je predložio župan Marko Jelić,a protiv nije bila samo oporba nego  i Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine. 
 
Sve to se odnosilo na zdravstvene teme. Najprije su na dnevnom redu bili  izvještaji o poslovanju  svih zdravstvenih ustanova u Županiji u 2020. godini,  počevši od šibenske bolnice. O tome je govorila ravnateljica Sanja Jakelić, koja je istaknula da je to bila Covid godina u kojoj je  bolnica jako teško poslovala i imala dodatne troškove. Istaknula je na pitanje vijećnika da je u njenom mandatu  raspisano više liječničkih stipendija nego u 15 godina prije toga. No na kraju je za njezino izvješće glasalo 15 od 36 prisutnih vijećnika što znači da nije prošlo. No za vijećnika Dujića je prošlo jer je u nekoliko navrata ustvrdio kako je  15 većina od 36.
"Vama je u vašem mandatu 20 bila većina od 42", kazao mu je na to Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine, a on je odgovorio: "O tome i govorim da se to ne ponovi".
Na kraju je tih 15 vijećnika glasalo za  izvješća svih zdravstvenih ustanova što znači da nisu prihvaćena. To je vjerojatno naznaka i kadrovskih promjena  na njihovom čelu koje će, vjerojatno, uslijediti.
Prva promjena je danas bila predložena,a to je objedinjavanje triju domova zdravlja u Županiji u jednu ustanovu sa sjedištem u Drnišu. 
 
Vijećnik Suverenista  Florijan Žižić bio je protiv: "U kampanji su nam puna usta decentralizacije, a sada spajamo domove zdravlja. to je PR od kojeg nećemo ništa dobiti samo će se povećati troškova", kazao je. .
Ja pitam zašto se to radi sada i   Po kuloarskim pričama spominje se okrupljavanje  zdravstvenih ustanova, ali to nije konačno. Ovo mi s e čini samo skupljanje određenih političkih poena. Dolazim iz Knina, radim u primarnoj zaštiti i mogu reći da je Dom zdravlja  Knina koji posluje više nego uspješno m
Usprotivio s ei vijećnik HDZ -a Nediljko Dujić. " Ništa se tu neće bitno dogoditi osim što će biti dva ravnatelja manje,a neki će biti i tehnološki višak. Bit će zanimljivo kako će o ovome glasovati oni koji su govorili o problemu depopulacije  nekih područja u Županiji. Posljedica ove odluke , ako ne griješim, bit će gubitak radnih mjesta. Podsjećam da je župan prije dvije godine kao gradonačelnik Knina govorio potpuno drukčije. Ljudi će postati tehnološki višak i otići će iz Knina. Ne znam zašto idemo u to sada", upitao je. 
Prijedlog je podržao vijećnik  Ivan Gulam: "To su neki napravili odavno. Splitsko - dalmatinska županija je to odradila 2003. godine. Cilj je smanjiti troškove administracije, a povećati kvalitete zdravstvenih usluga. Cilj je i da budemo jači  prema EU fondovima i da  imamo objedinjenu javnu nabavu", kazao je.  
 Iznenađujuće, protiv tog spajanja bio je i Stipe Petrina, vijećnik većinske programske koalicije.
"Jako sam razočaran time što niste proučili elaborat o spajanju triju domova zdravlja . U elaboratu nema niti jedna podatak o poslovanjima triju  domova zdravlja, a sve je više - manje skinuto s interneta i prevedeno s njemačkog i engleskog. Pitam župana Jelića tko  je izabrao  autora tog elaborata Antu Pulića? Pričao sam autorom i suzdržat ću s e pravih riječi kojima bi ocijenio ovaj elaborat. Prednosti su, kaže on, objedinjavanje javne nabave i štednja oko milijun kuna. Negativno je šta će se porez na dohodak zaposlenih iz Šibenika i Knina koji će sada raditi u Drnišu  sliti u proračun Grada Drniša. Materijalna koristi neka i bude milijun kuna, ali koliki će biti drugi oblici štete.", ustvrdio je.
Na te primjedbe je odgovorio župan Jelić. "Pitaju neki zašto u to idemo sada. Zato što je vrijeme za to. Trebalo je to napraviti i puno ranije. Implicira se da će se smanjiti  kvaliteta zdravstvene zaštite, a to su besmislice. Nitko ne govori ovdje o liječnicima  i kvaliteti zdravstvene zaštite.Novac koji ćemo uštedjeti je samo jedan element u ovoj, a uložit ćemo ga  u kvalitetu zdravstvenih usluga. Ako se ovo ne pokaže dobrim mijenjat ćemo Prof.dr.sc  Ante Pulić ima niz ovakvih elaborata iza sebe. Ježim s e od toga da netko tko nema s nečim puno veze  dovodi u pitanje nekoga s takvim renome. Ja istina nisam provjeravao  što je ili nije prepisano, ali legitimno je koristiti druge izvore , samo ih treba navesti. Činjenica je da će se uskoro donijeti zakon po kojem ćemo ovo morati napraviti.
Petrina je pitao i kolika je cijena elaborata,ali župan Jelić nije znao na pamet.
Nediljko Dujić je  za govornicom kazao: "Izuzetni  su trenutci kada  se slažem s Petrinom, a sada je to slučaj. Nevjerojatno je to da župan kaže da ćemo mijenjati ako ne bude dobro. Ali imamo li mi vremena za to? Ne možemo ići u to,a da ne znamo posljedice". 
Vijećnik vladajuće većine Grubelić se uključio u raspravu. "Porez  ide tamo gdje zaposlenik živi, a ne gdje radi tako da Stipin argument nije točan. Već sada znamo da ćemo uštedjeti najmanje  milijun kuna. Pa zar već to nije dovoljno. Ovo je napravio veći broj županija, a mi se sada pitamo hoćemo li to napraviti i što će biti ako će biti", naglasio je. 
"Ponavljam, ako rezultati  ne budu onakvi kakve očekujemo mijenjat ćemo. nećemo dopustiti da sustav kolaborira.Ja sam tu da donosim odluke kao i vi, ali vaš glas se utopi među ukupnim brojem vijećnika,a ja i dvoje mojih pomoćnika osobno odgovaramo. Ja ću prihvatiti sve što vi odlučite jer mi smo svoje napravili.
"Župane, uz dužno poštovanje dajte više brojki,a manje patetike. Ne spori nitko da će  objedinjavanje donijeti uštedu, ali Županija nije korporacija da je jedini kriterij ušteda. Ako vi možete reći da je ovo stručno što je napisano onda je upitno sve što se događa u ovoj županiji od 4. lipnja kada ste preuzeli vlast. Za ovo napisati nije trebao biti profesor doktor. To smo svi mi mogli napisati. Ja vam predlažem da se ovo povuče i da se napravi drugi, stručniji elaborat", nastavio je elaborat kritizirati Petrina. 
Vijećnik HDZ -a Ivica Bratić je rekao da je svjedočio prije 25 godina sličnim raspravama o nekim drugim zdravstvenim ustanovama pa da smo ih najprije spajali, pa onda razdvajali. Založio se i za to da se ispita kakva su iskustva u onih županijama koje su već objedinile svoje domove zdravlja. 
Za govornicu je ponovno izašao župan Marko Jelić koji je ponovio da mu je bilo mučno gledati jučer kako se jedna stručnjakinja mora povlačiti pred svim onim što je napravila u životu zbog nečijih mišljenja  i da mu je općenito mučno od stanja u Hrvatskoj. Zatražio je stanku  kako bi mogao s nekim porazgovarati.
 Nakon stanke seglasovalo.. Prijedlog o spajanju domova zdravlja nije prošao jer je nisu podržali ni svi vijećnici većinske koalicije.
Iz kategorije: Vijesti