Datum objave: 23. Rujan 2021

30. OBLJETNICA BITKE ZA ŠIBENIK / 1. A satnija izrazila potporu Milivoju Petkoviću zapovjedniku 113. brigade HV u bitci za Šibenik 1991.,kojeg je Haški sud osudio za ratne zločine HVO-a u BiH.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pripadnici 1. A satnije 113. brigade Hrvatske vojske tijekom središnjih svečanosti obilježavanja 30. obljetnice bitke za Šibenik u Domovinskom ratu, komemoracije pred Spomenikom poginulim, nestalim i umrlim šibenskim braniteljima te tijekom mimohoda branitelja šibenskim ulicama, podsjetili su na generala Milivoja Petkovića i iskazali mu podršku. General Petković bio je zapovjednik 113. brigade u bitci za Šibenik 1991. godine i jedan je od ključnih stratega obrane Šibenika i dionika pobjede nad velikosrpskim agresorom.
-Zasluge generala Petkovića za obranu Šibenika i pobjedu u bici za Šibenik – ističu u 1.A satniji, - neosporne su i ne smiju biti zaboravljene. Njegova uloga u bitci za Šibenik i obrani Hrvatske časna je i ničim okaljana te je se ne može dovesti u kontekst okolnosti i događaja zbog kojih je generala Petkovića sud u Hagu osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini gdje je bio jedan od zapovjednika HVO, za koja je on prihvatio odgovornost i izrazio kajanje.

General Petković, kojeg šibenski branitelji ne zaboravljaju, a šibenska javnost prati njegovu sudbinu i pozitivno je reagirala na njegovo pismo u kojem prihvaća odgovornost za zločine i kaje se zbog njih, kaznu od 20 godina zatvora služi u Belgiji. Pismo o kojemu je riječ dio je podneska njegovih odvjetnika na protuargumente tužiteljstva na njegov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu. Pismom se general Petković obraća predsjedniku Haškog suda Carmelu Agiusu:

Poštovani gospodine Agius, moji su branitelji uz moj pristanak podnijeli molbu za moje prijevremeno puštanje na slobodu. U tom kontekstu osjećam potrebu da Vam se obratim i izrazim svoj stav o mojoj presudi i dosuđenoj kazni, posebno zato što je ovo i prva prilika da to osobno i učinim. Ja doista nisam osoba koja lako izražava emocije, ali to ne znači da ih nemam ili da ih ne proživljavam. Moja suzdržanost u pokazivanju emocija vjerojatno je posljedica mog vojničkog obrazovanja i odgoja jer sam gotovo cijeli život bio vojnik. Kako god bilo, uvjeravam Vas, gospodine predsjedniče, da to ne znači i moju bezosjećajnost ili nedostatak empatije prema drugima. Poštovani gospodine predsjedniče, od ratnih događaja u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini, u kojima sam sudjelovao, prošlo je skoro 30 godina. Od tada nije prošao ni jedan jedini dan, a da mi se slike ratnih strahota ne vraćaju u sjećanja. Znam da će tako biti do kraja mog života. S time živim i s time se nosim kako najbolje mogu.Rat je ljudska tragedija i zlo. U ratu i dobri ljudi mogu svojim djelima ili propustima pridonijeti počinjenju zločina.
Danas, osam godina nakon prvostupanjske presude i četiri godine nakon konačne presude, imam potrebu reći i Vama i svima drugima da ja prihvaćam presudu i osobnu odgovornost za svoja djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina zbog kojih sam osuđen. Prihvatio sam i kaznu koju služim. Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima. Imam ljudsku potrebu da to kažem iako sam svjestan da su moje žaljenje i izrazi sućuti slaba utjeha svima koji su izgubili svoje najmilije. Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije. Nadam se da će ova moja izjava barem malo tome pridonijeti.To je najviše što ja u ovim okolnostima mogu učiniti. Vjerujem da se svaki konflikt ili nesporazum među narodima na području BiH može i mora rješavati isključivo pregovorima i dogovorima. Nikako i nikada više nasiljem i ratom. Ovo kažem kao vojnik i to moje uvjerenje nije od jučer. U tom kontekstu i zbog toga Vam, gospodine predsjedniče, i pišem.Poštovani gospodine Agius, nadam se da ovo moje pismo nećete doživjeti na bilo koji način neprimjerenim ili protivnim interesima mira i suživota među narodima BiH.

U protivnom molim Vas da ga zanemarite.
S poštovanjem,
Milivoj Petković,

Leuze-en-Hainaut Prison, Belgija, 30. 8. 2021.

Iz kategorije: Vijesti