Datum objave: 22. Rujan 2021

KAŽU DA NIJE SF / Šibenčani bi se od sredine iduće godine trebali voziti novim autobusima, nove gradske tvrtke i to svi besplatno!

Diana Ferić
Diana Ferić

Milozvučno su građanima, koji koriste javni gradski autobusni prijevoz u Šibeniku, zazvučale riječi gradonačelnika Željka Burića da će se Šibenčani uskoro voziti besplatno na svim linijama i da će u užem dijelu Grada autobusi voziti svakih 15, a prema  naseljima kao što Brodarica svakih pola sata.

"U fazi smo osnivanja gradske komunalne tvrtke za javni autbusni prijevoz. Za sada smo potpisali ugovor za nabavu 11, a ukupno ćemo imati oko 30 autobusa različte veličine. Sva naselja koja pripadaju Šibeniku imat će komunalni, a ne međumjesni prijevoz. Naš je cilj da građani nakon sadašnjeg lošeg autobusnog prijevoza imamo najsuvremeniji komunalni prijevoz u državi i to potpuno besplatan za sve. To je kičma integrirane mobilnosti u Gradu Šibeniku. Svjesni smo da je to veliki izdatak, ali siguran sam da će Šibenik to moći financijski izdržati", istaknuo je Burić na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Građani su odmah "kliknuli" na tu informaciju, ali mnogima je zazvučala kao znanstvena fantastika s obzirom na uvjete u kojima se dana voze gradskim autobusima. Poznato je da su autobusi derutni, često se i kvare, a linije su prorijeđene.  Istodobno,oznato da je šibenski gradonačelnik lak na obećanjima pa smo se potrudili doznati na čemu temelji takve optimistične najave odnosno što je do sada u tom cilju napravljeno.

"Grad Šibenik sukladno Uredbi 1370/2007 tijekom ovog tjedna u Službenom glasniku Europske unije objavljuje namjeru sklapanja ugovora o javnoj usluzi za javni autobusni gradski prijevoz. U navedenoj obavijesti, a sukladno čl. 5(2) prije navedene Uredbe, Grad Šibenik namjerava sklopiti takav ugovor s unutarnjim operaterom. Indikativan datum početka obavljanja usluge autobusnog prijevoza od strane unutarnjeg operatera je 1. rujna 2022. godine. U periodu do početka obavljanja navedene usluge, Grad Šibenik će osigurati sve preduvjete kako bi unutarnji operater preuzeo javni gradski prijevoz", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda gradonačelnika.

Zanimalo nas je postoji li i elaborat o ekonomskoj opravdanosti i financijskoj održivost takvog projekta.

"Grad Šibenik je trenutno u postupku ugovaranja usluge izrade studije organizacije i integracije javnog prijevoza u gradu Šibeniku. Izrada studije sastoji se od nekoliko aktivnosti koje, između ostalog, uključuju i analizu postojećeg stanja, definiranje novog sustava javnog prijevoza , operativnih i financijskih troškova, definiranje tarifne politike i model upravljanja. Po izradi studije moći će se konkretnije planirati financijska struktura", odgovorili su nam.

Sadašnji koncesionar obavljat će  prijevoz na području Grada do isteka koncesijskog ugovora, a to znači do 31. kolovoza 2022. godine. Mogućnost daljnje suradnja ovisit će o rezultatima Studije.

Poznato je i da je Grad Šibenik raspisao je natječaj za nabavu novih informativnih ekrana, kojima bi se trebao upotpuniti izgled i funkcionalnost autobusnih stajališta kojima uskoro slijedi temeljna obnova. Info displeji koji će se postaviti na autobusnim stajalištima prikazivat će, među ostalim, autobusne linije i realno vrijeme dolaska vozila javnog prijevoza, te će biti povezani s prometnom aplikacijom koju također imamo u planu.

Projekt integrirane mobilnosti u Gradu Šibeniku velikim dijelom se financira iz europskih fondova, a njega vrijednost je nešto manja od 100 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti