Datum objave: 17. Rujan 2021

SPOMEN / Na današnji dan 17. rujna 1996. godine umro je šibenski biskup Srećko Badurina – duhovni i moralni svjetionik Šibenika i Hrvatske u Domovinskom ratu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 1996. godine umro je Šibenski biskup Srećko Badurina duhovni i moralni svjetionik Šibenika i Hrvatske u Domovinskom ratu. Iako je od njegove prerane smrti prošlo već 25 godina, on je još uvijek snažno prisutan među Šibenčanima, čak danas i snažnije nego tijekom Domovinskog rata kada je bio duhovni i moralni svjetionik Šibenika i Hrvatske. Biskup Srećko je od izbora za šibenskog biskupa 1987. godine do 1996. godine kada je umro, bio jedan od kamena temeljaca stvaranja samostalne Republike Hrvatske naviještajući i u djelo provodeći kršćanske ideale i vrijednosti na kojima je hrvatski narod mogao opstati, izboriti se za slobodu i još u paklu rata izgraditi temelje svoje budućnost.

Srećko Badurina rođen je 12. svibnja 1930. u Lunu na otoku Pagu. Bio je prvo od jedanaestero djece Pavla i Sokole Badurina. Imao je 12 godina kada je ušao u redovničku zajednicu franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvu mladomisničku godinu bio je kapelan u župi sv. Ivana u Zadru. Studirao je na KBF-u u Zagrebu, gdje je diplomirao 1958. godine te doktorirao disertacijom "Svrha braka osobito prema nauci Pija XIF (prosinac 1965.)
1966. godine u Rim, na Institutu sv. Alfonsa Liguorija studirao je moralnu teologiju, a potom u je Louvainu pohađao predmete iz različitih teoloških struka. Diplomirao je na Alfonsianumu 1968. godine. Te počeo predavati moralnu teologiju i katoličku društvenu nauku na Katehetskom institutu KBF-a u Zagrebu. U samostan sv. Franje u Krku premješten je 1986. godine. Tu je 7. prosinca 1987. godine imenovan za biskupa šibenskog. Biskupsko posvećenje primio je od Svetog Oca Ivana Pavla II., u Vatikanu, 6. siječnja 1988. godine, a istovremeno mu je na biskupskoj konferenciji ondašnje Jugoslavije povjereno je vodstvo novoosnovane Komisije BK "Justitia et Pax" (Pravda i mir).
U travnju 1993. godine, BKJ mu je povjerila da organizira rad Informativne katoličke agencije (IKA). Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) 8. lipnja 1993. godine, kada je konstituirana HBK, izabran je za prvoga potpredsjednika HBK i postao članom Stalnog vijeća HBK. Na istom zasjedanju izabran je za člana Komisije za uređenje odnosa s državom i za člana Komisije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Na blagdan Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu, 14. rujna 1996. godine imao je srčani udar koji je bio koban. Umro je u Zagreb 17. rujna 1996. godine na blagdan Rana sv. Franje. Pokopan je u katedrali sv. Jakova u Šibeniku 19. rujna 1996. godine.

Molitva biskupa Srećka Badurine

Duše Sveti, siđi u moju dušu, osjeni je ognjem i ljubavlju, da s Marijom Isusovom Majkom budem jedna ljubav, jedna volja, da budem čist u onoj koju si stvorio bez ljage. Daj da Krist u meni raste, da ga s Marijom donosim dušama i svijetu; daj da te duše i ja, nakon pobjedonosne zemaljske borbe, zauvijek vladamo s Njom u blaženoj slavi Presvetog Trojstva. Pouzdajem se da ćeš me primiti, sa mnom raspolagati i moju slabost pretvoriti u jakost.

 

Iz kategorije: Vijesti