Datum objave: 16. Rujan 2021

VRIJEDI POGLEDATI / Izložba fotografija te drugih dokumenata i film "Ruža Hrvatska" otkrivaju niz nepoznatih detalja priče o čuvenoj bitnici na Žirju, hrabrim braniteljima i mještanima

Diana Ferić
Diana Ferić

 Svi i izvan Šibenika znaju za herojsku ulogu bitnice na Žirju, u Domovinskom ratu nazvane  "Ruže hrvatska" u obrani Šibenika u rujanskoj bitci 1991. godine, ali do danas je ostalo nepoznato punu toga vezanog za  prelazak te bitnice u hrvatske ruke, ulogu pojedinaca na čelu sa Željkom Baltićem, Nikolom Vukošićem, Goranom Grguričnom i Miroslavom Alićem, ali i mnogih do sada anonimnih topnika, mještana Žirja, Kaprija, Tribunja... O tome prvi put sveobuhvatno, na temelju izjava autentičnih svjedoka govori dokumentarni film  "Ruža Hrvatska" koji je danas premijerno prikazan u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, u sklopu otvaranja istoimene izložbe fotografija, dokumenata i artefakata iz tog vremena. Film je snimljen u  produkciji HTV -a,a prema scenariju šibenskog novinara i publiciste Stanka Ferića. On je i autor izložbe koja je u suradnji s udrugama "Ruža Hrvatska", Volim Šibenik" i šibenskim arhivskim centrom postavljena u Gradskoj knjižnici. 

Izložba je plod, zapravo kolateralna žrtva ili produkt rada na dokumentarnom filmu koji se također zove 'Ruža Hrvatska'. Tijekom i nakon snimanja skupilo se dosta građe koju smo mi ovdje prikazali i prvi puta donosimo u ovoj izložbi kronologiju događaja 1991. na Žirju i oko Žirja, bitnice koja je do sada slovila kao jedna od legendi Domovinskog rata i jedna od bitnih kamenčića u mozaiku pobjede u bitci za Šibenik i u krajnjoj liniji obrani Hrvatske", kazao je otvarajući tu izložbu  scenarist filma Stanko Ferić, šibenski novinar i publicist.
Autori fotografija na izložbi su Marijan Erceg, Zvonko Junaković, Joško Čelar, Ante Baranić, Srećko Vukšić, Branimir Periša, Danijel Ferić i Stanko Ferić. Dio fotografija preuzet je iz videozapisa Branka Petrića, HTV-a i Davora Šarića
Izložba je postavljena  u sklopu službenog programa proslave 30. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik. Uz fotografije i dokumente prvi će puta javnosti biti dostupna originalna hrvatska zastava podignuta na žirjanskoj topničkoj bitnici 1991. godine koju je raketirao i zapalio zrakoplov JNA, a spasio i sačuvao topnik Zvonko Junaković. Izloženi su i Junakovićev osobni dnevnik koji je vodio tijekom bitke za Šibenik, uređaji i naprave pomoću kojih je 1. hrvatska obalna topnička baterija „Ruža hrvatska” gađala vojarne JNA, brodove JRM u Šibenskoj luci i tenkove JNA na Šibenskom mostu koje je sačuvao žirjanski topnik Marijan Erceg te eksponati iz zbirke baštine Domovinskog rata i žirjanske bitnice Udruge „Ruža hrvatska Žirje".
Zahvaljujući toj izložbi javnost ima uvid i u neke osobne detalje  događaja na žirjanskoj bitnici pa i koje je bilo prvo jelo  koje su okusili kada su se spremali za bitku za Šibenik. Bila je to - paštašuta. 
Na otvaranju izložbe šibenski pjesnik i tekstopisac Dinko Škevin pročitao je svoju pjesmu "1991." godine na koju su svi posebno emotivno doživjeli.
 
 
 
 
Film koji je danas premijerno prikazan nastao je  tijekom lipnja i srpnja 2021. godine, a u njemu sudjeluju izravni sudionici preuzimanja topničke bitnice na otoku Žirju i njenom sudjelovanju u bitci za Šibenik u rujnu 1991. godine. Među je i Željko Baltić, tadašnji podoficir JNA, komandir bitnice koji je hrvatsku stranu prešao još u travnju 1991. godine, priključio se braniteljima Hrvatske te sačuvao moćno oružje koje je u presudnim danima Domovinskog rata u rujnu 1991. godine branilo Šibenik i Hrvatsku.
 
- Sudjelovao sam u ratu i bio jedna karika u lancu kad se formirala obrana Šibenika s otoka Žirja. S tadašnjim načelnikom policijske uprave Nikolom Vukošićem i njegovim suradnicima dogovorio sam da sve ostaje u tajnosti, a za moj prelazak nije znala ni moja obitelj. Jedini ljudi od povjerenja koji su znali što ću napraviti bili su Dragutin Mrvica, Mario Miškić i pokojni Ognjen Miškić – kazao je Baltić.
Film kroz iskaze i priče sudionika te arhivske filmske zapise i fotografije cjelovito i faktografski osvjetljava taj ratni pothvat i nastanak 1. hrvatske obalne topničke bitnice. Osim uloge Željka Baltića koji je od travnja do rujna 1991. godine kao pripadnik Policijske uprave Šibenik obnašao dužnost zapovjednika postrojbe JNA na otoku Žirju i topničke bitnice, film razotkriva i ulogu žitelja otoka Žirja i njihov golemi doprinos tom pothvatu te doprinos obrani Šibenika od agresora.
Na izložbi su bili i učenici sedmog razreda OŠ Jurja Šižgorića sa svojom profesoricom povijesti Julijanom Višnjić koja samoinicijativno, svoje učenike, svakog rujna vodi u posjet bitnici na Žirju.
Dokumentarni film "Ruža Hrvatska" možete pogledati večeras u 20.11 sati na Prvom programu HTV -a. 
Iz kategorije: Vijesti