Datum objave: 15. Rujan 2021

VLADAJUĆI ODLUČILI / Komunalna naknada u Šibeniku bit će od 1. siječnja 2022. veća za gotovo 50 posto, oporba je bila protiv

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenik plaćat će od 1. siječnja 2022. godine gotovo 50 posto višu komunalnu naknadu,  u odnosu na iznos koji plaćaju sada. Vrijednost boda za obračun komunalne naknade porastao je s 0,48 na 0,70 kuna i sada je veći od onog u mnogim  gradovima u Hrvatskoj od Zadra i Dubrovnika do Varaždina. Tako su odlučili vijećnici HDZ -a i Hrvatskih  suverenista na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.  Oporba je bila protiv.

"To je izuzetno visoko povećanje cijene komunalne naknade. U nekim drugim sredinama, recimo u zapadnim demokracijama, da se to dogodi, bilo bi i prosvjeda građana. Malo sam proučavao i ustanovio da Dubrovnik ima vrijednost boda 0,50 kuna, Zadar 0,64, Varaždin i Sisak isto 0,50 kuna,. Pitam se je li kvaliteta komunalnih usluga veća nego ona u tim gradovima. Ukida se peta zona u kojoj je bod do sada vrijedio 0,20 kuna i sada ti dijelovi grada ulaze u četvrtu zonu na 0,40 kuna što je također dodatno poskupljenje za građane koji su bili do sada u toj zoni", kazao je Mario Kovač iz Domovinskog pokreta. Upozorio je da će  to biti i veliki udar na poslovanje poduzeća poput Vinoploda -Vinarije ili Iskra brodogradilišta i Impol - TLM -a te da je na isti način "stimuliraju i oni koji otvaraju kvalitetna, dobro plaćena radna mjesta i oni poduzetnici koji grade skladišta".  Upitao je gradonačelnika kako bi on reagirao kada bi ušao u neki dućan i vidio da su neke cijene preko noći porasle za 46 posto, kao što su oni to napravili skomunalnom naknadom. 
 
Ivan Rajić iz SDP -a je predložio skidanje te točke s dnevnog reda da bi se bolje pripremila i obrazložila, ali je taj prijedlog zakasnio. Njemu nije jasno zbog čeka se povećava komunalna naknada kada se infrastruktura u Šibeniku gradi novcem Europskih fondova. 
I ostali oporbeni vijećnici su tražili utemeljene razloge tom poskupljenju. 
 
Ante Nakić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove je istaknuo da je Šibenik do sada imao "daleko najnižu cijenu komunalne naknade po svim stavkama".
"Šibenik je administrativnom veličinom daleko najzahtjevniji za komunalno održavanje jer je pet i pol puta veći od Splita kojem već na rubnim dijelovima grada počinju druge općine ili gradovi. Uskoro nam ističu i ugovori s koncesionarima za održavanje komunalne infrastrukture. Mi smo već u pripremama natječaja za nove četverogodišnje ugovore, a cijene će biti veće sigurno za 30 posto. Do sada smo bili u situaciji da od želja mjesnih odbora i gradskih četvrti ne možemo ispuniti ni 30 posto i vrijeme je da podignemo cijenu kako bi sve to mogli financirati", kazao je  Nakić.
Gradonačelnik Burić je ustvrdio da je to bilo nužno,a da je svjestan toga da je riječ o nepopularnom potezu koji će mnogi građani osuditi.
Iz kategorije: Vijesti