Datum objave: 14. Rujan 2021

GRAD DOBIO JOŠ JEDAN EU PROJEKT / Osigurano više od 2 milijuna kuna za izvaninstitucionalnu pomoć ranjivim društvenim skupinama, posebno djeci i mladim ljudima

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući  bespovratnim sredsvima od oko 2,3 milijuna kuna Centar za socijlanu skrb zaposlit će četvero stručnjaka i formirati mobilne timove za pomoć ranjivim društvenim skupinama  na terenu, prvenstveno mladima do 25 godina  koji su bez roditeljske skrbi ili se problematično ponašaju odnosno onima s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

Riječ je o projektu „ Proces deinstitucionalizacije na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Šibenik'' koji u potpunosti financira Europski  socijalni  fond iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Partner na projektu je Grad Šibenik, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Projektne aktivnosti provodit će se na području grada Šibenika, Vodica i Skradina te općina Rogoznica, Primošten, Bilice, Tribunj, Pirovac, Tisno i Murter, priopćili su iz Ureda šibenskog gradonačelnika. 
 
Cilj projekta je nastavak pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije na području grada Šibenika kroz provedbu i unaprjeđenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s ciljanom skupinom te podizanjem svijesti javnosti o pravima ranjivih skupina. Ciljane skupine projekta su: sudionici s invaliditetom, osobe mlađe od 25 godina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, djeca bez pratnje) te druge osobe u nepovoljnom položaju sa područja nadležnosti CZSS Šibenik. 
 
U sklopu provedbe projekta zaposlit će se 4 stručnjaka u Centru za socijalnu skrb Šibenik  na 24 mjeseca. Oni će djelovati kao mobilni timovi i neposredno na terenu pružati socijalne usluge ranjivim korisničkim skupinama.  
Projektom će se provoditi razne aktivnosti  vezane uz prevenciju institucionalnog smještaja i smanjenje broja korisnika usluge smještaja. Uspostavit će se 2 mobilna tima koja će obilaziti štićenike u udaljenim mjestima pod nadležnosti CZSS Šibenik, adaptirati će se i opremiti prostor Obiteljskog centra i sjedište CZSS.  Osposobit će se i dodatno educirati zaposlenici Centra koji rade s pripadnicima ciljanih skupina, a jačanje kapaciteta stručnjaka u Centru rezultirati će kvalitetnijim pružanjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga i uspješnoj provedbi procesa deinstitucionalizacije.
Bitna aktivnost u sklopu provedbe projekta je i podizanje svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina. Organizacijom predavanja, okruglih stolova, konferencija i info pultova kao i distribucijom promotivnih materijala postići će se povećanje svijesti javnosti i lokalne zajednice o važnosti procesa deinstitucionalizacije te prava ranjivih skupina društva s naglaskom na život u zajednici. 
 
Iz kategorije: Vijesti