Datum objave: 11. Rujan 2021

DANI MAKEDONSKE KULTURE / Druženje u dvorištu novootvorene galerije Aleksandra Ale Guberine uz pjesmu, poeziju i makedonske specijalitete

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova galerija šibenskog kipara Aleksandra Ale Guberine otvorena je i službeno danas, 11. rujna, u sklopu "Dana makedonske kulture" u njegovoj kući na Gorici, za koju stručnjaci kažu da je nekada bila i dom Jurja Dalmatinca. U Alinom vrtu i na terasi organizirano je i druženje na kojem su promovirana i izvorna makedonska jela koja su osobno pripremile članice Hrvatsko - makedonske tangente Milena Georgijevska i Olivera Vapska. Pridružio se i Ale Guberina, obučen kao Juraj Dalmatinac što je susretima dalo posebnu draž.

"Mnogi će se upitati kako je Ale Guberina povezan s našim društvom. pa na više načina. Prvo, on je član Hrvatsko - makedonske tangente od njezina osnivanja, drugo, autor je skulpture Viktorija koja povezuje naša dva naroda, jako je dobar poznavatelj makedonske povijesti i na kraju, što smo danas doznali od njegovog školskog kolege Petra Ivasa, on je u trećem razredu osnovne škole na satu likovnog odgoja, dok je većina učenika crtalu neuke crteže, nacrtao upravo Aleksandra Makedonskog", objasnila je Milena Georgievska.

Na današnjem susreti bio je i veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije NJ. E. Milaim Fetai koji je bio oduševljen takvim načinom njegovanja veza između hrvatskog i makedonskog naroda.

Bilo je to i pjesničko - glazbeno druženje, kao nastavak poetskog događanje Pjesnici čitaju „S otoka na moru, ka otoku na kopnu“ – Zlarinske poveznice koje je prije koronakrize sedam puta održano na Zlarinu.

Pjesnici su čitali svoje pjesme, a za glazbeni dio programa bili su zaduženi Saša Kabiljo i Ivo Pattiera koji je sve osvojio svojim pjesmama, posebno kada je zapjevao jednu na makedonskom jeziku s kojom je još za bivše Jugoslavije nastupio na jednom od makedonskih festivala, a pridružio im se i Zvonko Varošanec koji je nastupio i kao pjesnik.

Trodnevna manifestacija koju organizira Udruga „Hrvatsko – makedonska tangenta” započela je u petak otvaranjem izložbe „Čuvari makedonske tradicije 19. i 20. stoljeća” u Gradskoj knjižnici na kojoj je predstavljena kolekcija starina obitelji Georgievski i slike Olivere Vapske. 

U multimedijalnom prostoru Knjižnice jutros je održano predavanje o aktualnoj temi „Klimatske promjene, briga o planeti, a predavač je bio Momčilo Živković, stručnjak iz oblasti meteorologije iz Beograda.

 Manifestacija „Dani makedonske kulture u Šibeniku” završava sutra neobičnom poetskom priredbom na brodu koji će ploviti Šibenskom lukom.

Ta se manifestacija u Šibeniku održava  u duhu tradicionalnog prijateljstva i približavana hrvatsko-makedonskih veza na području kulture, umjetnosti te medijske suradnje.

Iz kategorije: Vijesti