Datum objave: 31. Kolovoz 2021

KORONA / Od danas dozvoljeno je piti kava i u kafiću, a ne samo na štekatu, ali su zabranjene grickalice, a maske su obvezne do sjedanja za stol.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon gotovo deset mjeseci sutra će se kava moći piti za stolom u kafiću, a ne samo na štekatu. Epidemiološke mjere su ublažene, no neke zabrane ostaju. Na primjer zabranjeno je ugostiteljima posluživati grickalice. Gosti u kafić moraju ulaziti s maskama na licu i smiju ih skinuti tek kada sjednu za stol. Svaki gost kafića mora imati zajamčena četiri četvorna metra „intimnog” prostora. Svima, i zaposlenicima i gostima, moraju stalno biti na raspolaganju dezinfekcijska sredstva kojima će dezinficirati ruke, gosti pri ulasku u kafić, a zaposlenici prije usluživanja gostiju. Novost je da će biti uvedeno izbjegavanje gotovinsko plaćanje čak i najmanjih iznosa pa će se i obična kava plaćati bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju ugostitelji moraju potrebno prebrisati stol dezinficijensom i zamijeniti stolnjake.
Zabranj
eno je usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima. Na stolovima su zabranjene posudice za šećer, sol, papar, ulje, ocat i sve druge začine. Njih zaposlenici moraju posebno kada za to postoji potreba, a svaki puta moraju posudice oprati i dezinficirati. Dozvoljeno je usluživanje gostiju isključivo za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena. Dakle sjediti se može, a piti kavu ili nešto drugo nalakćen na šank ne može.

Osoblje treba u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Iz kategorije: Vijesti