Datum objave: 20. Kolovoz 2021

VOZAČI MOPEDA POZOR / Policija sutra provodi ciljanu preventivno - represivnu akciju kako bi se spriječili prekršaji u prometu

Diana Ferić
Diana Ferić

Broj prometnih nesreća koje izazivaju vozači mopeda na šibenskom podrulju se povečava. Lani ih je bilo oko 50 posto više nego godinu ranije. Zbog toga će se sutra, u subotu 21. kolovoza, u vremenu od 10 do 15 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provesti ciljana preventivno represivna akcija, usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla, priopćili su iz te policijske uprave.

„U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja kao što je brzina, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima”, kaže Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko – kninske.

Statistički gledano bilježimo negativan trend rasta ukupnog broja prometnih nesreća, odnosno u prvih sedam mjeseci 2021.g. evidentirano je 540 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad je evidentirano 439 prometnih nesreća, razvidan je porast prometnih nesreća za 23%, posebno je povećan broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 38,3% (184 – 133) dok je, nažalost, od posljedica prometnih nesreća poginulo 7 osoba.

U tom razdoblju 50 prometnih nesreća uzrokovali su vozači mopeda i motocikla, što u odnosu na prošlu godinu kad je evidentirano 27 takvih prometnih nesreća predstavlja povećanje od 49%. Uz negativan trend povećanja broja navedenih prometnih nesreća evidentan je i porast teških stradavanja vozača i putnika na motociklima i mopedima, odnosno tijekom ove godine smrtno su stradale tri osobe na motociklima dok prošle godine u istom vremenskom razdoblju nije bilo smrtno stradalih osoba, 15 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede u odnosu na 14 osoba prošle godine i 20 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede u odnosu na 10 prošle godine.

Dominantni uzroci tih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

      

Iz kategorije: Vijesti