Datum objave: 09. Kolovoz 2021

VRUĆINA NE JENJAVA / I ovog tjedna u Dalmaciji iznadprosječno visoke temperature i opasnost od toplinskog vala

Diana Ferić
Diana Ferić

'U ovom tjednu bit će pretežno sunčano, ali u većini kopnenih krajeva manje vruće nego u nedjelju, uz katkad umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te uz povremeno lokalno jači razvoji oblaka i poneki pljusak, posebno u srijedu. Na Jadranu temperatura zraka i dalje malo viša od uobičajene za doba godine, a s akumulacijom topline postojat će i opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, posebno u Dalmaciji, gdje će noći biti i vrlo tople', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U Dalmaciji i dalje vedrina i vrućina. Nakon ponegdje i vrlo tople noći danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36 °C, koliko može biti ponegdje u unutrašnjosti pa će na snazi biti upozorenje na toplinski val. Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će more temperature oko 26 °C biti mirno ili malo valovito, ujutro još ponegdje na otvorenom i umjereno valovito, budući da će umjereno jugo prijepodne sasvim oslabjeti.

I u nastavku tjedna većinom sunčano, ali ponegdje i nestabilno

I u utorak će vjetar na Jadranu biti uglavnom slab, a sredinom tjedna će puhati umjerena, mjestimice i jaka bura i sjeverozapadnjak. S njima, i uz nastavak pretežno sunčanog vremena, na nezadovoljstvo nekih neće stići osvježenje, štoviše vrućina se nastavlja, a uz njezinu akumulaciju povećat će se i opasnost od toplinskog vala.

U većini kopnenih krajeva velike vrućine će u drugom kolovoškom tjednu izostati, izuzev unutrašnjosti Dalmacije, gdje će najviša temperatura i dalje biti oko 35 °C. Prevladavat će sunčano vrijeme, no neće biti sasvim stabilno, posebno u srijedu, kada će lokalni pljuskovi biti najrasprostranjeniji, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Iz kategorije: Vijesti